Blog Domowego Masarza

Zastanawiasz się czy warto zbudować wędzarnie, a może jaki sprzęt zakupić do przyrządzania smacznych i zdrowych wyrobów? Jak odpowiednio przyprawić mięso? Tutaj dowiesz się tego i wiele więcej! Za nami 30 lat tradycji w przygotowywaniu wyrobów domowych.

Chcemy się to wiedzą podzielić z naszymi klientami…

Peklowanie mięsa – czym jest marynowanie?

Peklowanie mięsa – czym jest marynowanie?

Co to jest peklowanie mięsa?  Peklowanie to najczęściej stosowany sposób konserwacji mięsa w hurtowniach i sklepach masarskich. Jest to metoda, która pozwala na przedłużenie trwałości mięsa, zabezpieczenie go przed rozwojem pałeczki jadu kiełbasianego (Clostridium...

czytaj dalej
Rodzaje noży masarskich

Rodzaje noży masarskich

Każdy zawód, aby był dobrze wykonywany, musi posiadać odpowiednie narzędzia niezbędne do pracy. Trudno jest rzetelnie i dokładnie wykonać dane polecenie, nie mając przy tym narzędzia, które jest warunkiem do wykonywania powierzonych zadań. Nauczyciel potrzebuje w...

czytaj dalej
Jakie przyprawy przydadzą się na grila?

Jakie przyprawy przydadzą się na grila?

Grillowanie to jedna z wielu form spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jest to także wspaniała okazja do spotkania z rodziną lub znajomymi. Na grillu można przyrządzić prawdziwe kulinarne dzieła sztuki, a do tego wystarczy odrobina wyobraźni, dobre składniki i...

czytaj dalej
Dlaczego wędzonki są gorzkie?

Dlaczego wędzonki są gorzkie?

Czym są wędzonki? Wędzonka to rodzaj wyrobu masarskiego, smakołyk najczęściej robiony jest z mięsa wieprzowego. Inne produkty wędzarnicze to: ryby, sery, dziczyzna, jagnięcina itp. Typ swego rodzaju mięsa powinien pochodzić z chowu ekstensywnego, wtedy jest najlepszy....

czytaj dalej
Biała kiełbasa – na święta i na co dzień

Biała kiełbasa – na święta i na co dzień

Kiełbasa biała kojarzy się głównie z Wielkanocą. Często dodaje się ją żurku lub białego barszczu. Niektórzy zapiekają ją z kiszoną kapustą lub po prostu obgotowują i serwują z jajkiem. Sposobów na jej przygotowanie jest naprawdę wiele dlatego warto zajadać się białą...

czytaj dalej
Historia i rodzaje pieprzu

Historia i rodzaje pieprzu

Pieprz jest podstawową przyprawą używaną do praktycznie każdej potrawy. Nikt z nas nie wyobraża sobie gotowania bez użycia tej właśnie przyprawy. Nadaje on odpowiedniego smaku, każdy z nas go używa przy gotowaniu zazwyczaj nie zastanawiając się przy tym jaka jest jego...

czytaj dalej
Zioła do ryb – jakie są najlepsze?

Zioła do ryb – jakie są najlepsze?

Ryba dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - znajdziemy w niej między innymi kwasy tłuszczowe omega-3, białko czy też witaminy, dlatego powinna gościć na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Charakterystyczny aromat mięsa sprawia, że...

czytaj dalej
Maszynka do mielenia mięsa – jaką wybrać?

Maszynka do mielenia mięsa – jaką wybrać?

Maszynka do mielenia mięsa stanowi jeden z najbardziej przydatnych urządzeń w kuchni. W łatwy i szybki sposób pozwoli zmielić kilka kilogramów mięsa, przygotować puszyste placki ziemniaczane, domową kiełbasę, pomoże w przygotowaniu sernika poprzez dokładne zmielenie...

czytaj dalej
Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje

Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje

Kiełbasa to przysmak znany od wieków występujący w wielu częściach świata i znany pod różnymi określeniami. W tradycyjnym polskim domu ciężko wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tego składnika święconki. Jest składnikiem wielu dań, podawana na odmienne sposoby. W...

czytaj dalej
Co nieco o wieprzowinie

Co nieco o wieprzowinie

Wzmianki o wieprzowinie pojawiły się w źródłach pisanych już w starożytności, chociażby w mitologii. O zaletach świńskiego mięsa napomykał też sam Homer, widać kulinaria były mu nieobce. Wieprzowina opisywana była również jako jedna z potraw na ucztach...

czytaj dalej

Daj znać co potrzebujesz

Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.

9 + 1 =

logo wyroby domowe
Siedziba

P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama

43-346 Bielsko-Biała

Katowicka 142

Kontakt

33 810-41-95

E-mail: zamowienia@dobrewyroby.pl

Zapraszamy w godzinach:

Pn-Pt: 8-16