Blog Domowego Masarza
Zastanawiasz się czy warto zbudować wędzarnie, a może jaki sprzęt zakupić do przyrządzania smacznych i zdrowych wyrobów? Jak odpowiednio przyprawić mięso? Tutaj dowiesz się tego i wiele więcej! Za nami 30 lat tradycji w przygotowywaniu wyrobów domowych.
Chcemy się to wiedzą podzielić z naszymi klientami…
Guma Guar: Właściwości, Zastosowanie i Korzyści dla Zdrowia
Guma guar, mniej znana niż niektóre inne substancje zagęszczające i stabilizujące, jest jednak niezwykle wszechstronnym składnikiem o fascynującej historii i wielu zastosowaniach. W tym artykule zgłębimy tajemnice gumy guar, jej pochodzenie, zastosowania oraz korzyści...
Jak wybrać idealny szynkowar do swojej kuchni: Praktyczny przewodnik
Szynkowar to niezastąpione narzędzie w kuchni każdego miłośnika wędlin i mięsnych przysmaków. Jednakże, z szeroką gamą dostępnych na rynku modeli, wybór odpowiedniego szynkowara może być wyzwaniem. W tym praktycznym przewodniku omówimy kluczowe kwestie, które pomogą...
Guma Guar w Diecie Bezglutenowej: Alternatywa dla Kleiku Pszenicznego
Dieta bezglutenowa stała się nieodłącznym elementem życia wielu osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Jednak rezygnacja z pszenicy i innych zbóż zawierających gluten może być trudna, zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowanie potraw o odpowiedniej konsystencji....
Jak grillować warzywa?
Grillowane warzywa są pyszną przekąską, jednak ich właściwe przyrządzenie na ruszcie może być poważną zagwozdką. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo je wykonać, ponieważ mogą być kapitalną alternatywą dla ciężkich dań mięsnych. Są one nie tylko bardzo...
Co wrzucić na grilla?
Lato to czas grillowania i smakowania pysznych potraw na świeżym powietrzu. Jeśli szukasz inspiracji na to, co wrzucić na grilla, mamy dla Ciebie idealne propozycje. Odkryj niezliczone możliwości smakowe, gdy na ruszt trafią soczyste kawałki mięsa, świeże warzywa,...
Ser wędzony domowy
Samodzielne wytwarzanie produktów spożywczych jest nie tylko wyborem podyktowanym troską o zdrowie, ale może być także okazją do kulinarnych eksperymentów. Domowa produkcja sera wędzonego pozwala uwolnić wyobraźnię i tworzyć unikatowe kompozycje smakowe. W zależności...
Jak zrobić domową wędzarnię?
Wędzarnia domowa to urządzenie, które pozwala na wędzenie ryb, mięsa i innych produktów spożywczych w komfortowych warunkach własnego domu. Naszą ambicją jest ułatwić każdemu cieszenie się smakiem i aromatem wędlin domowych. Oczywiście, istnieje wiele typów sprzętu,...
Kaszanka skład
Z czego robi się kaszankę? Wyjaśniamy Kocha ją wielu, ale niektórzy nie mogą jej przełknąć — kaszanka. To popularny wyrób wędliniarski. Nazywana jest również krupniokiem, a największą popularnością cieszy się w Polsce, Niemczech i na Słowacji. Nie tylko jest smaczna i...
Jak parzyć szynkę?
Coraz popularniejsze staje się wędzenie swoich własnych wyrobów masarskich. Ludzie doceniają smak domowych szynek, kiełbas, czy pasztetów . Świadomość wszechobecnych konserwantów, polepszaczy smaku i potocznie zwanej „chemii” sprawia, że chcemy jeść wyroby tylko ze...
Jak zrobić bimber?
Bimber to wysokoprocentowy trunek, który posiada wiele innych nazw takich jak: samogon, domowy spirytus, księżycówka czy okowita. Co ciekawe samo słowo bimber ma interesujące znaczenie w tłumaczeniu na język angielski i nawiązuje do jego nielegalności, przez którą...
Co oznacza numer maszynki do mielenia mięsa?
Z czego składa się maszynka do mielenia mięsa? Najważniejsze i najczęściej kupowane części maszynki do mięsa to: komora mielenia, ślimaki, nożyce, sito, lejek....
Jak przygotować mięso do wędzenia?
Koneserzy wędlin z pewnością wiedzą, że wiejskie wędliny są najlepsze w smaku. Wędzenie mniejszych partii mięsa, przy zastosowaniu domowych metod, daje efekty dużo lepsze niż w przypadku wędlin zakupionych w sklepach. Samodzielne przygotowanie wędlin do wędzenia nie...
Co to są dodatki do żywności i jak je dzielimy?
Dodatki do żywności, jak wskazuje definicja stosowana w krajach Unii Europejskiej to nic innego jak substancja, która nie jest normalnie spożywana, natomiast jest celowo dodawana do żywności ze względów technologicznych. Substancja ta ma za zadanie wywołać określony...
Jaką siatkę wędliniarską wybrać?
Wędliny to jedne z najbardziej popularnych przekąsek i dodatków do dań, które możemy znaleźć na polskich stołach. Aby jednak cieszyć się wędlinami o najlepszej jakości, warto wybrać naszą siatkę wędliniarską. Pełni ona bardzo ważną funkcję podczas wędzenia, suszenia i...
Akcesoria do produkcji wina
Wprowadzenie Wino jest chyba najbardziej starożytnym i rozpowszechnionym napojem alkoholowym. Istnieje od co najmniej kilku tysięcy lat, o czym informuje nas literatura zarówno starożytnych Greków, jak i Hebrajczyków. Dziś alkohol dostępny jest w bardzo różnych...
Daj znać co potrzebujesz
Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.
Siedziba
P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama
43-346 Bielsko-Biała
Katowicka 142
Kontakt
33 810-41-95
E-mail: zamowienia@dobrewyroby.pl
Zapraszamy w godzinach:
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 16:00
Sobota 8:00 - 12:00