Blog Domowego Masarza

Zastanawiasz się czy warto zbudować wędzarnie, a może jaki sprzęt zakupić do przyrządzania smacznych i zdrowych wyrobów? Jak odpowiednio przyprawić mięso? Tutaj dowiesz się tego i wiele więcej! Za nami 30 lat tradycji w przygotowywaniu wyrobów domowych.

Chcemy się to wiedzą podzielić z naszymi klientami…

Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje

Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje

Kiełbasa to przysmak znany od wieków występujący w wielu częściach świata i znany pod różnymi określeniami. W tradycyjnym polskim domu ciężko wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tego składnika święconki. Jest składnikiem wielu dań, podawana na odmienne sposoby. W...

czytaj dalej
Co nieco o wieprzowinie

Co nieco o wieprzowinie

Wzmianki o wieprzowinie pojawiły się w źródłach pisanych już w starożytności, chociażby w mitologii. O zaletach świńskiego mięsa napomykał też sam Homer, widać kulinaria były mu nieobce. Wieprzowina opisywana była również jako jedna z potraw na ucztach...

czytaj dalej
O wędzeniu słów kilka

O wędzeniu słów kilka

Moja domowa wędzarnia - olśnienie Jestem koneserem swojskich, lokalnych produktów i mieszkam na wsi od kilku lat, lecz nie od razu wpadłem na pomysł by stworzyć domową wędzarnię. Jednak wystarczyła tylko chwila. Pewnego razu przeglądałem strony internetowe z...

czytaj dalej
Jak kupić najlepsze mięso?

Jak kupić najlepsze mięso?

Statystyki nie kłamią, a właśnie z nich wynika, że przeciętny Polak bardzo często kupuje mięso i w wielu przypadkach jest ono podstawą jego diety. Każdy sam decyduje o własnym sposobie odżywiania się, więc bazując na surowcu mięsnym warto zadbać o jego wysoką jakość....

czytaj dalej
Świat wędlin

Świat wędlin

Wędliny w naszym życiu Wędliny towarzyszą nam od zarania dziejów, stanowiąc nieodzowny składnik ludzkiej diety. Mnogość ich rodzajów może naprawdę zaskoczyć, bowiem na całym świecie istnieją tysiące przepisów na przeróżne mięsne przysmaki. Domowe wędliny tak naprawdę...

czytaj dalej
Wołowina – z czym ją się je?

Wołowina – z czym ją się je?

Wołowina to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Jest to mięso kruche o niezwykłym smaku. Jak przyrządzić wołowinę, by była smaczna? Od czego zależy jej smak? Jakie dania przyrządzić? O tym przeczytacie w tekście poniżej Wołowina to mięso...

czytaj dalej
Przepis na kiełbasę swojską

Przepis na kiełbasę swojską

Kiełbasy swojskie robione są z różnego rodzaju mięsa i różnymi metodami. Najlepsze kiełbasy to te, które wyrabiamy sami w domowych warunkach, ponieważ wiemy wszystko o ich składnikach. Coraz więcej osób decyduje się na własne wyroby mięsne, bo to gwarantuje...

czytaj dalej
Szynkowar i jego pojemność – jaki wybrać?

Szynkowar i jego pojemność – jaki wybrać?

Własna, domowa produkcja wędlin na przestrzeni ostatnich kilku lat wyraźnie zyskała na popularności. Wiele osób, zniechęconych składem wędlin kupowanych w sklepach decyduje się na wzięcie sprawy w swoje ręce i wyprodukowania własnej wędliny. Do tego typu inicjatyw z...

czytaj dalej
Jak dobrać osłonki do wyrobu domowych kiełbas?

Jak dobrać osłonki do wyrobu domowych kiełbas?

W dobie masowej produkcji żywności i coraz większych wątpliwości wobec oferty rynkowej wielu z nas chętnie sięga do dawnych, sprawdzonych metod wytwarzania jej samodzielnie w domu. Ostatnie miesiące pokazały jaką wagę przywiązujemy do chleba naszego codziennego i że...

czytaj dalej
Jak dobrać przyprawy do dań?

Jak dobrać przyprawy do dań?

Jakich przypraw używać w daniach orientalnych? Czy zastanawiałeś się kiedyś jaka przyprawa do dań kulturowych nada Twojemu posiłkowi odpowiedni klimat tego miejsca? Istnieje kilka przypraw, o których musisz wiedzieć. Jeżeli do swoich dań zamierzasz dodać imbir, który...

czytaj dalej
Jak peklować mięso? Pyszne i domowe wyroby

Jak peklować mięso? Pyszne i domowe wyroby

Czym jest peklowanie i co można peklować? Peklowanie mięsa jest procesem często wykorzystywanym w kuchniach. Polega on na działaniu mieszanki peklującej na mięso, które chcemy zapeklować. Efektem peklowania jest utrwalanie barwy oraz wytworzenie charakterystycznego...

czytaj dalej

Daj znać co potrzebujesz

Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.

11 + 15 =

logo wyroby domowe
Siedziba

P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama

43-346 Bielsko-Biała

Katowicka 142

Kontakt

33 810-41-95

E-mail: zamowienia@dobrewyroby.pl

Zapraszamy w godzinach:

Pn-Pt: 8-16