Blog Domowego Masarza
Zastanawiasz się czy warto zbudować wędzarnie, a może jaki sprzęt zakupić do przyrządzania smacznych i zdrowych wyrobów? Jak odpowiednio przyprawić mięso? Tutaj dowiesz się tego i wiele więcej! Za nami 30 lat tradycji w przygotowywaniu wyrobów domowych.
Chcemy się to wiedzą podzielić z naszymi klientami…
Przyprawy do mięsa – sprawdź, jakie przyprawy sprawdzą się w produkcji domowych wyrobów.
Domowe wyroby wciąż cieszą się sporym zainteresowaniem i wiele osób, pragnie mieć mięso zrobione własnoręcznie. Sekretem pysznych wyrobów mięsnych jest oczywiście, dobrej jakości mięso, a także odpowiednie przyprawy i zioła. Jak dobrać najlepsze przyprawy, aby...
Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje
Kiełbasa to przysmak znany od wieków występujący w wielu częściach świata i znany pod różnymi określeniami. W tradycyjnym polskim domu ciężko wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tego składnika święconki. Jest składnikiem wielu dań, podawana na odmienne sposoby. W...
Co nieco o wieprzowinie
Wzmianki o wieprzowinie pojawiły się w źródłach pisanych już w starożytności, chociażby w mitologii. O zaletach świńskiego mięsa napomykał też sam Homer, widać kulinaria były mu nieobce. Wieprzowina opisywana była również jako jedna z potraw na ucztach...
O wędzeniu słów kilka
Moja domowa wędzarnia - olśnienie Jestem koneserem swojskich, lokalnych produktów i mieszkam na wsi od kilku lat, lecz nie od razu wpadłem na pomysł by stworzyć domową wędzarnię. Jednak wystarczyła tylko chwila. Pewnego razu przeglądałem strony internetowe z...
Jak kupić najlepsze mięso?
Statystyki nie kłamią, a właśnie z nich wynika, że przeciętny Polak bardzo często kupuje mięso i w wielu przypadkach jest ono podstawą jego diety. Każdy sam decyduje o własnym sposobie odżywiania się, więc bazując na surowcu mięsnym warto zadbać o jego wysoką jakość....
Świat wędlin
Wędliny w naszym życiu Wędliny towarzyszą nam od zarania dziejów, stanowiąc nieodzowny składnik ludzkiej diety. Mnogość ich rodzajów może naprawdę zaskoczyć, bowiem na całym świecie istnieją tysiące przepisów na przeróżne mięsne przysmaki. Domowe wędliny tak naprawdę...
Wołowina – z czym ją się je?
Wołowina to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Jest to mięso kruche o niezwykłym smaku. Jak przyrządzić wołowinę, by była smaczna? Od czego zależy jej smak? Jakie dania przyrządzić? O tym przeczytacie w tekście poniżej Wołowina to mięso...
Przepis na kiełbasę swojską
Kiełbasy swojskie robione są z różnego rodzaju mięsa i różnymi metodami. Najlepsze kiełbasy to te, które wyrabiamy sami w domowych warunkach, ponieważ wiemy wszystko o ich składnikach. Coraz więcej osób decyduje się na własne wyroby mięsne, bo to gwarantuje...
Szynkowar i jego pojemność – jaki wybrać?
Własna, domowa produkcja wędlin na przestrzeni ostatnich kilku lat wyraźnie zyskała na popularności. Wiele osób, zniechęconych składem wędlin kupowanych w sklepach decyduje się na wzięcie sprawy w swoje ręce i wyprodukowania własnej wędliny. Do tego typu inicjatyw z...
Jaki sprzęt przyda się do wyrobu domowej kiełbasy?
Kiełbasa to jeden z podstawowych produktów obecnych na polskich stołach, w domach, w których jada się mięso i mięsne produkty. Zjadamy ją w postaci kanapki, dodajemy do potraw jednogarnkowych, gotujemy, smażymy, grillujemy. Używamy do każdego z dziennych posiłków bez...
Jak dobrać osłonki do wyrobu domowych kiełbas?
W dobie masowej produkcji żywności i coraz większych wątpliwości wobec oferty rynkowej wielu z nas chętnie sięga do dawnych, sprawdzonych metod wytwarzania jej samodzielnie w domu. Ostatnie miesiące pokazały jaką wagę przywiązujemy do chleba naszego codziennego i że...
Jakie jest najlepsze drewno do przydomowej wędzarni?
Wiele osób uwielbia wędzonki. Taki sposób przygotowania mięsa i ryb wydobywa pełnię smaku i aromatu konkretnej potrawy. Doskonałym sposobem pozwalającym raczyć się tymi specjałami jest zainwestowanie w przydomową wędzarnię. Jednakże przed wprowadzeniem decyzji w życie...
Jak dobrać przyprawy do dań?
Jakich przypraw używać w daniach orientalnych? Czy zastanawiałeś się kiedyś jaka przyprawa do dań kulturowych nada Twojemu posiłkowi odpowiedni klimat tego miejsca? Istnieje kilka przypraw, o których musisz wiedzieć. Jeżeli do swoich dań zamierzasz dodać imbir, który...
Jak peklować mięso? Pyszne i domowe wyroby
Czym jest peklowanie i co można peklować? Peklowanie mięsa jest procesem często wykorzystywanym w kuchniach. Polega on na działaniu mieszanki peklującej na mięso, które chcemy zapeklować. Efektem peklowania jest utrwalanie barwy oraz wytworzenie charakterystycznego...
Zdrowo i smacznie, czyli kasza w różnych wydaniach
Zdrowe żywienie staje się ostatnio coraz bardziej popularne. Dzięki licznym przepisom i kreatywności kucharzy okazuje się, że zdrowo to zwykle również smacznie. Szczególną popularnością cieszą się ciekawe i innowacyjne dania na bazie kaszy. Kasza jako danie i deser...
Daj znać co potrzebujesz
Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.

Siedziba
P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama
43-346 Bielsko-Biała
Katowicka 142