Z czego składa się maszynka do mielenia mięsa?
Najważniejsze i najczęściej kupowane części maszynki do mięsa to: komora mielenia, ślimaki, nożyce, sito, lejek.
Każdy z nich wpływa na jakość produktu, a wybór rozmiaru tych akcesoriów często decyduje o tym, jaki rodzaj produktu chcemy wykonać. Wiedząc co chcemy zrobić, wystarczy wybrać wielkość oczek w sitku na podstawie swoich preferencji, np. w przypadku używania maszynki do mielenia wyłącznie łopatki wieprzowej nie ma wielkiej filozofii. Istnieje jednak grupa rzeźników, którzy z pietyzmem traktują grubość mielonej wołowiny na kiełbasy.
Na rynku dostępne są różne rozmiary młynków – 5, 8, 10, 22, 32. Przedstawione liczby definiują rozmiar sita i noża. Poszczególne numery modeli bazują na szerokości otworu do mocowania noża. Dlatego wybierając akcesoria, należy zwrócić uwagę na rozmiar swojego urządzenia. Dopiero wtedy możemy zająć się resztą.
Jak zatem sprawdzić rozmiar moich akcesoriów? Nie ma potrzeby skrupulatnego mierzenia mocowania ostrza. Należy jedynie sprawdzić średnicę sita. Lista wymiarów prezentuje się następująco: nr 5 – 54mm, nr 8 – 62mm, nr 10 – 70mm, nr 22 – 81mm, nr 32 – 100mm.
Wybór sitka do maszyny do mielenia mięsa
Wybór sitek jest naprawdę szeroki. Są one podzielone według średnicy oczek, dzięki czemu można znaleźć poszukiwany rozmiar: 1,2 mm; 2,5 mm; 4 mm; 8 mm i większe.. Każde sito przystosowane jest do innych zadań. Dlatego używać należy minimalnych ściegów, gdy mamy do czynienia z wiążącymi masami, plackami, kiełbaskami. Świetne do zmielenia wołowiny. Średnie otwory najlepiej nadają się do kiełbasek i kiełbas białych. Pamiętać należy, aby tłuste mięsa mielić na małej stronie, a chude na dużej. W ten sposób zachowana zostanie odpowiednia konsystencja. Na największych oczkach wykonujemy wędliny według własnego uznania lub według dostępnych receptur. Nadają się również do podudzia i boczku.
Nożyki do maszynek do mięsa
Nóż jest ważną częścią, której nie można ominąć. Jak już wiemy, występują w wielu rozmiarach. Istnieją dwa rodzaje noży dla każdego rozmiaru. Jednostronne i dwustronne. Jaka jest różnica między nożami jednostronnymi a dwustronnymi? Pierwsze z czterema ostrzami ma 9 mm, a drugie tylko 5 mm. Niestety nie można ich używać zamiennie. Jeśli chcemy zmienić ostrze, musimy również pomyśleć o osełce. Wystający lub ukryty kołek, na który nałożyć można nóż.
Ślimak do maszynki do mielenia mięsa
Wybierając nowy ślimak, najpierw musimy znać rozmiar urządzenia i długość starego ślimaka. To od niego zależy, który nóż następnie wybierzemy. Końcówka lub uchwyt, który wkładamy do maszynki do mięsa, jest zwykle wykonany z tworzywa sztucznego. To bardzo delikatna część, ale przy ewentualnym jej uszkodzeniu, można ją kupić w bardzo przystępnej cenie.