Dodatki do żywności, jak wskazuje definicja stosowana w krajach Unii Europejskiej to nic innego jak substancja, która nie jest normalnie spożywana, natomiast jest celowo dodawana do żywności ze względów technologicznych. Substancja ta ma za zadanie wywołać określony efekt taki jak nadanie smaku, zapachu, koloru, zagęszczenie lub spulchnienie produktu, czy też przedłużenie jego trwałości.

Podział dodatków do żywności

Dodatki do żywności dzielą się na: naturalne, identyczne z naturalnymi (posiadające identyczną strukturę chemiczną jak naturalne, lecz syntezowane przez człowieka) lub sztuczne (ich struktura nie odpowiada żadnemu związkowi występującemu naturalnie, są syntezowane przez człowieka). Natomiast inny, o wiele bardziej szczegółowy podział to ten ze względu na zastosowanie. I tak według niego dodatki do żywności dzielą się na:

– kompozycje smakowo-zapachowe,

– barwniki do żywności,

– emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające,

– konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory.

Głównym zadaniem dodatków do żywności jest przedłużenie okresu trwałości produktów, ochrona przed działaniem drobnoustrojów, ochrona składników odżywczych produktu, a także zwiększenie jego atrakcyjności poprzez walory  smakowe, zapachowe czy konsystencję.

Czy dodatki do żywności są bezpieczne ?

Lista E to obowiązująca lista bezpiecznych dodatków do żywności. Znajduje się na niej około 2000 różnych substancji. Wyłącznie substancje znajdujące się na tej liście mogą być składnikiem używanym do produkcji żywności. Pomimo wielu kontrowersji jakie zaistniały wobec dodatków do żywności zarówno producenci jak i organy kontrolujące uważają, że dodatki do żywności stosowane w ilościach i na zasadach zgodnych z obowiązującymi przepisami nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia konsumenta.

Oferowane w naszym sklepie  dodatki spożywcze takie jak żelatyna  spożywcza, maltodekstryna średniocukrzona, inulina oligofruktoza, guma arabska, czy sorbinian potasu są w pełni bezpiecznymi produktami, oczywiście przy zastosowaniu się do zaleceń ilościowych producenta co do dodawania ich do produktów spożywczych. Część z produktów nawet przy ich przedawkowaniu może wywołać działania niepożądane, które nie będą zbyt dotkliwe dla człowieka na przykład guma arabska spożyta w nadmiernej ilości może wywołać wzdęcia. Pamiętajmy również, że wszelkiego rodzaju dodatki do żywności są jedynym gwarantem trwałości wyrobów masarskich. Ponadto oferowane przez nasz sklep masarski produkty poprawiają smak, aromat i kolor domowych wędlin.

error: Content is protected !!