Z czego robi się kaszankę? Wyjaśniamy

Kocha ją wielu, ale niektórzy nie mogą jej przełknąć — kaszanka. To popularny wyrób wędliniarski. Nazywana jest również krupniokiem, a największą popularnością cieszy się w Polsce, Niemczech i na Słowacji. Nie tylko jest smaczna i pożywna, ale również ma długą historię i tradycję. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów. Z czego robi się kaszankę? Zapraszamy na podróż po świecie pełnym kaszy i podrobów!

Niesamowita historia kaszanki

Jesteśmy przekonani, że nie można analizować składu kaszanki bez znajomości jej historii. Trudno określić, czy trafiła do Polski z Niemiec, czy z Danii, ale jedno jest pewne — już w XVII w. pokochali ją dworzanie i chłopi. Jedna z nazw kaszanki „kiszka” oznacza jelito zwierzęce. W przedwojennych książkach pojawia się także określenie „krwawa kiszka”, co insynuuje kolejny składnik — krew. Nadworni kucharze chętnie eksperymentowali dodając do niej dżemy, owoce, przeróżne przyprawy i podroby. Niezaprzeczalnie kaszanka ma niesamowitą historię, pełną zmienności i ewolucji. Od potrawy chłopskiej, pojawiającej się na stołach dworskich, po popularne danie PRL-u, aż po nowoczesną kuchnię — kaszanka przeszła długą drogę i nadal cieszy się popularnością wśród miłośników tradycyjnej kuchni.

Kaszanka — skład 

Jeśli lubisz kaszankę, to pewnie znasz przynajmniej podstawową część jej składu. Jej przygotowanie może różnić się w zależności od regionu, w którym jest produkowana. Ogólnie rzecz ujmując składniki kaszanki to krew wieprzowa wymieszana z różnymi podrobami, przełożona do osłonek z jelit. W Polsce, do wyrobu tradycyjnej kaszanki, wykorzystuje się kaszę gryczaną lub jęczmienną, wątrobę wieprzową i skórki wieprzowe, które są łączone z krwią wieprzową.
Istnieje wiele wariacji krupnioków, ponieważ można skorzystać z wielu rodzajów podrobów. Wątroba wieprzowa, skórki wieprzowe, serce, płuca czy nerki. Niektórzy dodają również cebulę, czosnek czy inne warzywa, aby nadać kaszance jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Sprawdzone składniki kaszanki

W naszym sklepie internetowym dostępny jest szereg produktów niezbędnych do przyrządzenia własnej kaszanki. Do krupnioków polecamy sprawdzone i starannie wyselekcjonowane kasze, które wzbogacą smak wędliny. Oferujemy świetne osłonki do mięs i naturalne, i pyszne jelita wołowe, wieprzowe i baranie. U nas zaopatrzysz się w nadziewarki, maszynki do mięsa i klipsownice do wędlin. Mamy wszystko, czego możesz potrzebować do stworzenia swojej autorskiej kaszanki w warunkach domowych. Skład kaszanki nie odstrasza od jej spożycia, kiedy już się go dobrze pozna.

error: Content is protected !!