Blog Domowego Masarza

Zastanawiasz się czy warto zbudować wędzarnie, a może jaki sprzęt zakupić do przyrządzania smacznych i zdrowych wyrobów? Jak odpowiednio przyprawić mięso? Tutaj dowiesz się tego i wiele więcej! Za nami 30 lat tradycji w przygotowywaniu wyrobów domowych.

Chcemy się to wiedzą podzielić z naszymi klientami…

Biała kiełbasa – na święta i na co dzień

Biała kiełbasa – na święta i na co dzień

Kiełbasa biała kojarzy się głównie z Wielkanocą. Często dodaje się ją żurku lub białego barszczu. Niektórzy zapiekają ją z kiszoną kapustą lub po prostu obgotowują i serwują z jajkiem. Sposobów na jej przygotowanie jest naprawdę wiele dlatego warto zajadać się białą...

czytaj dalej
Historia i rodzaje pieprzu

Historia i rodzaje pieprzu

Pieprz jest podstawową przyprawą używaną do praktycznie każdej potrawy. Nikt z nas nie wyobraża sobie gotowania bez użycia tej właśnie przyprawy. Nadaje on odpowiedniego smaku, każdy z nas go używa przy gotowaniu zazwyczaj nie zastanawiając się przy tym jaka jest jego...

czytaj dalej
Zioła do ryb – jakie są najlepsze?

Zioła do ryb – jakie są najlepsze?

Ryba dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - znajdziemy w niej między innymi kwasy tłuszczowe omega-3, białko czy też witaminy, dlatego powinna gościć na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Charakterystyczny aromat mięsa sprawia, że...

czytaj dalej
Maszynka do mielenia mięsa – jaką wybrać?

Maszynka do mielenia mięsa – jaką wybrać?

Maszynka do mielenia mięsa stanowi jeden z najbardziej przydatnych urządzeń w kuchni. W łatwy i szybki sposób pozwoli zmielić kilka kilogramów mięsa, przygotować puszyste placki ziemniaczane, domową kiełbasę, pomoże w przygotowaniu sernika poprzez dokładne zmielenie...

czytaj dalej
Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje

Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje

Kiełbasa to przysmak znany od wieków występujący w wielu częściach świata i znany pod różnymi określeniami. W tradycyjnym polskim domu ciężko wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tego składnika święconki. Jest składnikiem wielu dań, podawana na odmienne sposoby. W...

czytaj dalej
Co nieco o wieprzowinie

Co nieco o wieprzowinie

Wzmianki o wieprzowinie pojawiły się w źródłach pisanych już w starożytności, chociażby w mitologii. O zaletach świńskiego mięsa napomykał też sam Homer, widać kulinaria były mu nieobce. Wieprzowina opisywana była również jako jedna z potraw na ucztach...

czytaj dalej
O wędzeniu słów kilka

O wędzeniu słów kilka

Moja domowa wędzarnia - olśnienie Jestem koneserem swojskich, lokalnych produktów i mieszkam na wsi od kilku lat, lecz nie od razu wpadłem na pomysł by stworzyć domową wędzarnię. Jednak wystarczyła tylko chwila. Pewnego razu przeglądałem strony internetowe z...

czytaj dalej
Jak kupić najlepsze mięso?

Jak kupić najlepsze mięso?

Statystyki nie kłamią, a właśnie z nich wynika, że przeciętny Polak bardzo często kupuje mięso i w wielu przypadkach jest ono podstawą jego diety. Każdy sam decyduje o własnym sposobie odżywiania się, więc bazując na surowcu mięsnym warto zadbać o jego wysoką jakość....

czytaj dalej
Świat wędlin

Świat wędlin

Wędliny w naszym życiu Wędliny towarzyszą nam od zarania dziejów, stanowiąc nieodzowny składnik ludzkiej diety. Mnogość ich rodzajów może naprawdę zaskoczyć, bowiem na całym świecie istnieją tysiące przepisów na przeróżne mięsne przysmaki. Domowe wędliny tak naprawdę...

czytaj dalej
Wołowina – z czym ją się je?

Wołowina – z czym ją się je?

Wołowina to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Jest to mięso kruche o niezwykłym smaku. Jak przyrządzić wołowinę, by była smaczna? Od czego zależy jej smak? Jakie dania przyrządzić? O tym przeczytacie w tekście poniżej Wołowina to mięso...

czytaj dalej
Przepis na kiełbasę swojską

Przepis na kiełbasę swojską

Kiełbasy swojskie robione są z różnego rodzaju mięsa i różnymi metodami. Najlepsze kiełbasy to te, które wyrabiamy sami w domowych warunkach, ponieważ wiemy wszystko o ich składnikach. Coraz więcej osób decyduje się na własne wyroby mięsne, bo to gwarantuje...

czytaj dalej
Szynkowar i jego pojemność – jaki wybrać?

Szynkowar i jego pojemność – jaki wybrać?

Własna, domowa produkcja wędlin na przestrzeni ostatnich kilku lat wyraźnie zyskała na popularności. Wiele osób, zniechęconych składem wędlin kupowanych w sklepach decyduje się na wzięcie sprawy w swoje ręce i wyprodukowania własnej wędliny. Do tego typu inicjatyw z...

czytaj dalej

Daj znać co potrzebujesz

Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.

12 + 10 =

logo wyroby domowe
Siedziba

P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama

43-346 Bielsko-Biała

Katowicka 142

Kontakt

33 810-41-95

E-mail: zamowienia@dobrewyroby.pl

Zapraszamy w godzinach:

Pn-Pt: 8-16