Blog Domowego Masarza
Zastanawiasz się czy warto zbudować wędzarnie, a może jaki sprzęt zakupić do przyrządzania smacznych i zdrowych wyrobów? Jak odpowiednio przyprawić mięso? Tutaj dowiesz się tego i wiele więcej! Za nami 30 lat tradycji w przygotowywaniu wyrobów domowych.
Chcemy się to wiedzą podzielić z naszymi klientami…
Jelita naturalne do wędlin – jak je przechowywać?
Swojska kiełbasa nie powstanie, jeśli nie zastosujemy w domowej produkcji naturalnych lub sztucznych jelit, których główną funkcją jest uformowanie farszu w zgrabne, równe i estetyczne kawałki…
Domowe wyroby – jakie przyprawy zastosować do wędlin?
Domowa kiełbasa to zdecydowany rarytas, który można samodzielnie wykonać w domu – nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na własnoręczne przygotowanie domowych wędlin różnego rodzaju, w tym tradycyjnej cienkiej kiełbasy…
Jak zrobić własną kiełbasę — ile mięsa, a ile wody?
Smak i zapach swojskich wyrobów zdecydowanie nęci, ale to niejedyna zaleta – domowa kiełbasa jest także znacznie zdrowsza, ponieważ przygotowaliśmy ją z sobie tylko znanych i przede wszystkim sprawdzonych składników…
Sztuczne osłonki na domowe wędliny
Domowe wędliny to szczególny przysmak dla koneserów takich mięsnych wyrobów jak kiełbasy, kabanosy, kaszanki czy salcesony. Są smaczne i zdecydowanie bardziej zdrowe od tych, które zakupimy w sklepach…
Domowa produkcja wędlin – ile potrzeba jelit na przygotowanie kiełbasy?
Domowe przetwory, chleb, a teraz również wędliny – kiełbasa przygotowana samodzielnie w domu zdecydowanie różni się smakiem, a przy tym jest również znacznie zdrowsza, ponieważ nie zawiera konserwantów, chemicznych wypełniaczy i polepszaczy smaku…
Domowe wędliny – bogaty wybór naturalnych osłonek
W polskich domach często goszczą na stołach tradycyjne kiełbasy oraz inne wędliny. Jednak coraz bardziej wiele osób skarży się na jakość sklepowych, a przy tym również masowych wyrobów i próbuje samodzielnie przygotować je w domu…
Miód – charakterystyka i zastosowanie.
Rola owadów w życiu człowieka jest ogromna – to głównie dzięki nim możemy oczekiwać zbiorów warzyw i owoców, które są podstawą naszej zdrowej diety. Jednak niektóre z nich są jeszcze bardziej pożyteczne, bo są producentami wyjątkowo zdrowych i całkowicie naturalnych...
Jelita naturalne – czym się charakteryzują i kiedy je zastosować?
Wędliny w sklepach prawie zawsze pochodzą z masowej produkcji – zazwyczaj oznacza to, że również ich jakość jest taka, czyli niekoniecznie najlepsza i najzdrowsza. Nic więc dziwnego, że coraz częściej w wielu domach produkuje się własne wędliny, których skład i jakość...
Jak przechowywać nasze przetwory?
Przechowywanie przetworów owocowych i warzywnych. Domowe przetwory najlepiej smakują, gdy robimy je z własnych ogródków lub pól. Do słoików możemy włożyć tradycyjne produkty, takie jak ogórki, gruszki oraz grzyby lub bardziej nietypowe dania, takie jak sałatka...
Rodzaje osłonek wykorzystywanych przy wyrobach masarskich
Podczas produkcji wyrobów masarskich używa się specjalnych osłonek. Nadają one wyrobom odpowiedni kształt - pozwalają dobrać ich długość i szerokość. Ponadto wpływają na ich walory smakowe. Osłonki dzielą się na kilka rodzajów ze względu na swoje właściwości i...
Sprzęt i akcesoria przydatne przy wyrobie domowego wina oraz nalewek.
W winie najważniejsze są owoce oraz drożdże winiarskie, które odpowiadają za przerabianie cukru i wytwarzanie alkoholu. Doskonale jednak wiemy, że robienie domowego wina to fascynujące zajęcie, które szybko staje się pasją. Do profesjonalnego i amatorskiego tworzenia...
Akcesoria niezbędne przy produkcji domowej kiełbasy
Zrobienie swojskiej kiełbasy, wbrew pozorom, nie jest czynnością skomplikowaną. Posiadając odpowiednie wyposażenie i przestrzegając kilku prostych zasad, z powodzeniem może się tym zająć niemal każdy. Jeżeli zatem masz już powyżej uszu sklepowych wędlin o podejrzanym...
Jelita wieprzowe, wołowe, baranie – które wybrać podczas produkcji domowej kiełbasy?
Jak wiemy z doświadczenia, kiełbasa to produkt, królujące na polskich stołach i w domach, w których jada się mięsne produkty. Spożywamy ją w różnych postaciach, raz na kanapce, innym razem w smażymy, gotujemy czy grillujemy. Bardzo często spotyka się osoby, które same...
Dodatki spożywcze, które są zdrowe i niezbędne podczas wytwarzania domowych wyrobów
Prawdziwy polski, tradycyjny stół nie może obyć się bez polskich soczystych, wędzonych i pachnących dymem wędlin, kiełbas, pasztetów i pieczeni, ciast czy zimnych nóżek. Od pokoleń Polacy pielęgnują starodawne receptury i z pieczołowitością przygotowują domowe wyroby...
Osłonka barierowa termokurczliwa, kiedy możemy ją wykorzystać?
Co to jest osłonka barierowa termokurczliwa? Jest to osłonka, która wykonana została z polietylenu i poliamidu. Jest to grupa tworzyw, które wykorzystywane są w codziennym życiu przez każdego z nas, w przemyśle i nie tylko. Osłonka barierowo termokurczliwa posiada 5...
Daj znać co potrzebujesz
Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.
Siedziba
P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama
43-346 Bielsko-Biała
Katowicka 142
Kontakt
33 810-41-95
E-mail: zamowienia@dobrewyroby.pl
Zapraszamy w godzinach:
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 16:00
Sobota 8:00 - 12:00