Bimber to wysokoprocentowy trunek, który posiada wiele innych nazw takich jak: samogon, domowy spirytus, księżycówka czy okowita. Co ciekawe samo słowo bimber ma interesujące znaczenie w tłumaczeniu na język angielski i nawiązuje do jego nielegalności, przez którą ludzie musieli produkować go w nocy przy blasku księżyca. Bimber można zrobić w domowych warunkach zgodnie z własnymi preferencjami. Alkohol ten może być spożywany w czystej postaci lub zastosowany jako baza do wszelkiego rodzaju nalewek. Zobacz jak samemu zrobić bimber!

Z czego robi się bimber?

Jeżeli chcesz zrobić domowy bimber, możesz do tego wykorzystać dowolne ziarno, owoc, a nawet warzywo – w zależności do czego masz lepszy dostęp. Wszystko, co zawiera cukier, może być sfermentowane na alkohol. Klasyczny bimber jest wykonywany najczęściej z kukurydzy.

Jak się pędzi bimber?- potrzebny sprzęt

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić bimber? Po pierwsze, do tego procesu będzie potrzebny specjalny sprzęt. Do przygotowaniu zacieru przyda Ci się menzurka, do której wlewa się przefiltrowany zacier oraz cukromierz, który służy do pomiaru stężenia cukru w zacierze. Do destylacji przyda Ci się sito, pojemnik fermentacyjny oraz pompka z wężykiem. Najbardziej przydatnym narzędziem podczas produkcji bimbru jest destylator, który umożliwia przeprowadzenie destylacji. Po zakończeniu destylacji może przydać Ci się alkoholomierz, który pokaże Ci moc Twojego trunku.

Jak zrobić dobry bimber? – krok po kroku

Wbrew pozorom przygotowanie bimbru nie jest wcale takie trudne, a w szczególności jeśli posiadasz do tego odpowiednią aparaturę! Proces należy rozpocząć od przygotowania zacieru, do którego potrzebne są trzy kluczowe składniki: cukier granulowany, destylatory drożdżowe oraz woda. Najpopularniejszy jest zacier na bazie cukru oraz kukurydzy. Po wykonaniu zacieru możesz przelać zacier przez sito do pojemnika fermentacyjnego – do tego może przydać Ci się pompka z wężykiem. Następnie zacier wlej do aparatury i uruchom destylator. Przed rozpoczęciem destylacji przeczytaj instrukcję, która była załączona do aparatury i postępuj zgodnie z jej zaleceniami. Ważne jest podłączenie wężyka z wodą, który chłodzi destylator. Ile robi się bimber w aparaturze? Po około 20 minutach od włączenia destylatora powinieneś zauważyć wskazówka termometru na destylatorze zaczęła się podnosić – już niebawem będziesz mógł zauważyć jak wylatuje pierwszy alkohol! W tym momencie pamiętaj o bardzo ważnej rzeczy jaką jest wylane pierwszych 100 mililitrów trunku, który może zawierać trujący metanol. Pamiętaj, że aby otrzymać dobry jakościowo alkohol konieczna jest ponowna destylacja.

error: Content is protected !!