Coraz popularniejsze staje się wędzenie swoich własnych wyrobów masarskich. Ludzie doceniają smak domowych szynek, kiełbas, czy pasztetów . Świadomość wszechobecnych konserwantów, polepszaczy smaku i potocznie zwanej „chemii” sprawia, że chcemy jeść wyroby tylko ze sprawdzonych źródeł lub tylko takie, które są zrobione własnoręcznie. Warto jednak wiedzieć, że na samym uwędzeniu szynki praca się nie kończy. Bardzo istotne jest, aby po wędzeniu sparzyć ją w gorącej wodzie. Jak to zrobić? Odpowiemy na wszystkie nurtujące cię pytania.

Jak przygotować wodę do parzenia szynki?

Dobrze, jeśli woda do parzenia szynki, zawiera przyprawy, dzięki którym nasz wyrób ma jeszcze lepszy aromat. Jeśli chodzi o ilość wody – powinno być jej tyle, aby cała szynka została przykryta. Następnie można dorzucić do niej odrobine ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych a nawet czosnku lub warzyw, takich jak do ugotowania rosołu.

W jakiej temperaturze parzyć szynkę?

Najważniejsze, żeby nie dopuścić do wrzenia wody, w której szynka ma być parzona. Temperatura ta nie powinna przekroczyć 80 °C. W przeciwnym razie szynka ugotuje się, zamiast sparzyć. Parzenie w ten sposób dodaje szynce soczystości i aromatu. Mamy też pewność, że nie jemy surowego mięsa.

Jak długo parzyć szynkę?

Odpowiedź na pytanie, jak długo parzyć szynkę, nie jest jednoznaczna i brzmi : „ to zależy”. Absolutnie nie powinniśmy kierować się czasem i ustawiać minutnika, ponieważ ten sposób zawodzi. Najlepiej jest zaopatrzyć się w specjalny termometr, który można wbić we wnętrze szynki. Temperatura w środku parzonych produktów mięsnych, będzie zawsze kilka stopni ( 3 do 6) mniejsza niż temperatura wody. Prawidłowe parzenie szynki odbywa się w temperaturze, od 70°C do 80 °C i jeśli nasza wędlina osiągnie w swoim najgrubszym miejscu właśnie temperaturę w okolicy 70 °C, to znak że jest już sparzona. Podsumowując – to temperatura wewnątrz szynki, a nie temperatura wody, wskazuje kiedy możemy zakończyć jej parzenie.

Podsumowując, jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie powyższe wskazówki, to możemy prawidłowo odpowiedzieć na pytanie, jak parzyć szynkę. Ważne, aby jej nie ugotować, ale parzyć tak długo, aby nie pozostała surowa. Najważniejsze jest to, aby doprowadzić mięso w najgrubszym miejscu szynki, do temperatury około 70 °C. Dodatkowego aromatu nadadzą jej zioła i przyprawy, które wrzucimy do wody podczas parzenia. Parzenie szynki i innych wyrobów po wędzeniu, jest niezwykle istotne. Nie tylko dlatego, że może poprawić walory smakowe, ale przed wszystkim mamy wówczas pewność, że nie zjemy surowego mięsa, a także nasza szynka pozostanie dłużej zdatna do spożycia.

error: Content is protected !!