Wprowadzenie
Wino jest chyba najbardziej starożytnym i rozpowszechnionym napojem alkoholowym. Istnieje od co najmniej kilku tysięcy lat, o czym informuje nas literatura zarówno starożytnych Greków, jak i Hebrajczyków. Dziś alkohol dostępny jest w bardzo różnych formach: win, piw i alkoholi destylowanych. Jednak to właśnie wino cieszy się największą popularnością wśród domowych piwowarów.
Wina można produkować z winogron lub innych owoców, można też z warzyw, zbóż lub kwiatów. Ten poradnik zdejmie z Was aurę tajemnicy robienia wina. Nauczymy Was języka winiarzy i wyjaśnimy, jakie składniki i przybory do robienia wina są niezbędne w tym procesie.
Terminologia winiarska
Jak każda specjalność, winiarstwo ma swój własny język. Zanim przejdziemy do opisania sprzętu winiarskiego, pozwólcie, że przedstawimy Wam kilka istotnych terminów dotyczących robienia wina.
- Szampanowanie: Proces wychwytywania saturacji do wina niemusującego za pomocą drugiej, zamkniętej fermentacji.
- Cydr: Zwyczajowo niskoalkoholowe (6 do 9 procent) wino produkowane z jabłek.
- Maderize: Gotowanie wina, aż stanie się podobne do Madery.
- Moszcz: Gęsta ciecz, od której zaczyna się wino.
- Perła: Bąbelki dwutlenku węgla w bardzo lekko fermentującym winie.
- Perry: Cydr produkowany z gruszek. Patrz cydr.
- Plonk: Skrót od francuskiego blanc – pospolitego białego wina pochodzenia francuskiego.
Poznaliśmy najważniejszą terminologię, dotyczącą wina, zatem przejdźmy do przyborów do robienia wina
Akcesoria do produkcji wina
Nie potrzebujesz wiele sprzętu do robienia wina w domu. Wiele z wymienionych tu przedmiotów możesz zapewne już znaleźć w Twoim domu. Reszta powinna być dostępna w każdym sklepie, który sprzedaje akcesoria do wina domowego .
Niezbędne artykuły do produkcji wina są elementami wyposażenia, które będą potrzebne, aby rozpocząć domową produkcję wina.
- Blokady powietrza: Pozwalają one na wydostanie się gazu dwutlenku węgla z kadzi i zapobiegają dostawaniu się powietrza do środka.
- Butle (Carboys): Duże szklane naczynia używane jako wtórne fermentatory. Potrzebujesz dodatkowej pustej butli, aby przenieść wino.
- Duży lejek.
- Wąż i rurka: Do syfonowania i utrzymywania poziomu syfonu powyżej poziomu martwych drożdży na dnie naczynia.
- Zestaw hydrometrów do pomiaru zawartości cukru w moszczu
- Nylonowa torba
- Plastikowa płachta do przykrycia
- Łyżka drewniana służy do mieszania moszczu.
- Cedzak: Każde duże sito kuchenne będzie odpowiednie.
- Sznurek: Weź sznurek, który jest o 4 cale mniejszy niż obwód twojej kadzi i przywiąż końce do 3-calowej gumki.
- Zestaw do miareczkowania: Mierzy kwasowość moszczu.
- Kadź: Będziesz potrzebował dużego naczynia, lub kadzi, do początkowego etapu fermentacji.
Zakończenie
Jest to wystarczająca lista akcesoriów do robienia wina, jednak można dodatkowo zaopatrzyć się w korkociąg, winometr i rozdrabniacz do warzyw i owoców. Mamy nadzieję, że ten poradnik był dla Was pomocny i pouczający. Życzymy powodzenia w przygotowaniu smacznego wina!