Spis Treści:

__________

Swojska kiełbasa nie powstanie, jeśli nie zastosujemy w domowej produkcji naturalnych lub sztucznych jelit, których główną funkcją jest uformowanie farszu w zgrabne, równe i estetyczne kawałki. Ponadto jelita naturalne mają także wpływ na jakość aromatu wędlin – dzięki nim z mięsa nie wydostają się powstające w czasie obróbki mięsa soki, w których kryje się cały aromat naszej domowej wędliny. Naturalne jelita podnoszą także trwałość sporządzonych wędlin i sprawiają, że szybko nie obsychają. Jak przechowywać jelita?

Jak przechowywać jelita na kiełbasę?

 

Świeże jelita wieprzowe, wołowe czy baranie zakupuje się w profesjonalnie zapatrzonych sklepach masarskich lub wędliniarskich – raczej nie zakupimy ich w zwykłym sklepie mięsnym, choć oczywiście możemy zapytać o taką ewentualność. Ponadto zawsze możemy skorzystać z możliwości zakupów w dobrze zaopatrzonym internetowym sklepie masarskim. Jelita mogą różnić się swoim kalibrem oraz długością, a przechowuje się je w roztworze soli. Jak przechowywać jelita naturalne? Do sprzedaży jelita pakowane są najczęściej w folię lub inne opakowanie z tworzywa sztucznego neutralnego dla żywności, na którym podany jest termin przydatności do spożycia – najczęściej wynosi on około roku. Oczywiście jelita po otwarciu należy zużyć szybciej. Jak przechowywać jelita na kiełbasę? – Należy trzymać je w lodówce w temperaturze od 3 do 16 stopni Celsjusza. Czy jelita na kiełbasę można mrozić? – Niezwykle ważne jest to, aby ich nie zamrażać – takie działanie może negatywnie wpłynąć na ich elastyczność, co spowoduje, że dużo trudniej będzie napełnić je farszem.

Przechowywanie jelit – o czym warto pamiętać?

 

Jak przechowywać jelita wieprzowe? Przechowywanie jelit na kiełbasę powinno zawsze odbywać się w sposób podany przez producenta – wtedy mamy pewność, że nic złego się z nimi nie stanie. Ponadto nie można stosować jelit po upływie ważności. Trzeba także pamiętać o tym, że jelita wieprzowe solone należy przed użyciem wymoczyć w wodzie co najmniej od 30 minut do około godziny. Dzięki temu będzie dużo łatwiej napełniać je farszem. Oczywiście przed samym użyciem należy jeszcze przepłukać jelita pod bieżącą wodą zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Źle wypłukane z soli jelita, mogą negatywnie wpłynąć na smak kiełbasy, dlatego nie powinno skracać się czasu moczenia w letniej wodzie. Niewykorzystane jelita można ponownie przechowywać zamoczone w solance.

__________

Może Cię również zainteresować: