Gdzie kupić jelita do kiełbasy?

Jelita do kiełbasy to raczej nie jest produkt, który widujemy codziennie. Zarówno jelita wieprzowe jak i wołowe czy baranie są dość rzadkim towarem. Z tego powodu możemy mieć problem z ich znalezieniem. Bardzo często w swoim asortymencie mają je hurtownie masarskie, ewentualnie dobry sklep masarski również może je oferować. Jeżeli w naszej okolicy nie mamy dostępu do tego typu sklepów, możemy posłużyć się internetem i znaleźć sklep internetowy oferujący jelita do kiełbasy. Przy zakupie musimy zwrócić uwagę na jakość jelit, jeżeli kupujemy je w sklepie, dokładnie się im przyjrzyjmy. Jeżeli kupujemy je przez sklep internetowy, warto najpierw poczytać opinie dotyczące danego sklepu, aby mieć pewność, że otrzymamy towar najwyższej jakości. Sprawdzonym miejscem, gdzie można znaleźć wszystko, co potrzebne do przygotowania domowych wędlin jest nasz sklep dobrewyroby.pl. Pamiętajmy, że jakość jelit wieprzowych będzie miała wpływ na przygotowane przez nas kiełbasy.

Jak przechowywać jelita?

Jelita wieprzowe, z których będziemy przygotowywali nasze kiełbasy, musimy przechowywać w odpowiednich warunkach. Same jelita do kiełbasy mają dość długi okres przydatności do spożycia. Aby tak naprawdę było, musimy pamiętać o tym, aby przechowywać je w odpowiedni sposób. Jelita przechowujemy w soli lub w roztworze soli. Najodpowiedniejszą temperaturą do ich przechowywania będzie od około 3 do 16 stopni Celsjusza. Oznacza to, że możemy ze spokojną głową przechowywać je w lodówce.

Pamiętajmy o tym, że nie powinno się mrozić jelit. Jelita po zamrożeniu mogą stracić swoją elastyczność, w wyniku czego nadziewanie ich może sprawić nam problemy. Warto również zwrócić uwagę, w jakich warunkach jelita były przechowywane w sklepie masarskim, bądź przez hurtownie masarskie, w których kupiliśmy produkt. Jeżeli nie mamy możliwości zobaczyć, jak są przechowywane, warto zapytać kogoś z obsługi, czy jelita wieprzowe były mrożone.

Ile moczyć jelita na kiełbasę?

Musimy pamiętać, że jelita do kiełbasy przed przygotowaniem powinniśmy odpowiednio namoczyć. Przede wszystkim musimy opłukać je z soli, w której były przechowywane. W tym celu opłukujemy jelita, a następnie umieszczamy w letniej wodzie. Jelita powinny tam spędzić od trzydziestu minut do godziny. Raczej starajmy się, żeby to było bliżej godziny. Jest to czas, w którym jelita wieprzowe są wypłukiwane z soli. Gdy czas upłynie, możemy wrócić do jelit i ponownie je przepłukać. Przepłukujemy je pod bieżącą, ciepłą wodą, zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Musimy zrobić to dokładnie, ponieważ nie chcemy, aby kiełbasa była później zbyt słona. Tak przygotowane jelita gotowe są do nadziewania.