Spis Treści:
- Domowe wędliny w sztucznych osłonkach wędliniarskich
- Jak dobrać właściwie sztuczne jelita do wędlin?
__________
Domowe wędliny to szczególny przysmak dla koneserów takich mięsnych wyrobów jak kiełbasy, kabanosy, kaszanki czy salcesony. Są smaczne i zdecydowanie bardziej zdrowe od tych, które zakupimy w sklepach. Stosujemy do nich zazwyczaj tylko naturalne przyprawy i aromaty oraz sprawdzone dobrej jakości mięso, które sami wybraliśmy. Dlatego każda domowa wędlina jest unikalna. Aby jednak ją wytworzyć, to potrzebne są do tego takie produkty jak osłonki do wędlin. Oprócz naturalnych jelit wieprzowych, wołowych czy baranich można zastosować sztuczne jelita do kiełbasy.
Domowe wędliny w sztucznych osłonkach wędliniarskich
Sztuczne jelita na kiełbasy dostępne są w kilku rodzajach. Są to między innymi osłonki wędliniarskie białkowe, poliamidowe oraz barierowe termokurczliwe. Odznaczają się one podobnymi właściwościami jak te naturalne pochodzenia zwierzęcego. Ich najważniejszą funkcją jest nadanie domowym wędlinom estetycznego i profesjonalnego kształtu, ale mają one również inne właściwości, które sprawiają, że kiełbasy wytwarzane w domowych warunkach są równie smaczne i soczyste jak te w osłonkach naturalnych.
Jelita sztuczne na kiełbasę łatwo się formuje, są elastyczne i bardzo wytrzymałe, a także zapewniają przepuszczalność dla pary wodnej, dymy wędzarniczego i innych zapachów. Dzięki temu wędlina jest aromatyczna, a w środku także soczysta i o właściwej konsystencji. Wszystkie tego rodzaju produkty posiadają odpowiednie atesty, dzięki czemu można je bez obaw stosować do wyrobu domowych wędlin. Wszystkie wędliny w sztucznych osłonkach można także bez obaw wędzić, parzyć czy suszyć, ale trzeba koniecznie dobrać odpowiedni rodzaj osłonki dla konkretnego wyroby wędliniarskiego.
Jak dobrać właściwie sztuczne jelita do wędlin?
Sztuczne jelita na kiełbasy dostępne są w kilku rodzajach, o czym zostało wspomniane wyżej. Każdy z tych rodzajów najlepiej sprawdza się do konkretnego wyrobu. Na przykład osłonki białkowe są wskazane do wędlin, które mamy zamiar wędzić oraz suszyć, natomiast osłonki celulozowe można stosować do większości wędlin parzonych oraz wędzonych, nie chronią jednak tak dobrze wędlin przed obsychaniem i utlenianiem – osłonki jelita do kiełbas naturalne są pod tym względem znacznie bardziej skuteczne. Sztuczne jelita na kiełbasę mogą także różnić się kalibrem oraz długością, dzięki czemu dobierzemy je adekwatnie do swoich potrzeb. Gdzie kupić osłonki do kiełbas? – W naszej hurtowni dostępny jest szeroki wybór zarówno naturalnych, jak i sztucznych osłonek do wyrobów wędliniarskich.
__________
Może Cię również zainteresować: