Spis Treści:

__________

W polskich domach często goszczą na stołach tradycyjne kiełbasy oraz inne wędliny. Jednak coraz bardziej wiele osób skarży się na jakość sklepowych, a przy tym również masowych wyrobów i próbuje samodzielnie przygotować je w domu – jest to jak najbardziej możliwe, ale potrzebne są do tego odpowiednie produkty, w tym przede wszystkim dobrej jakości mięso oraz jelita do kiełbasy. Gdzie można kupić jelita do kiełbasy? – Nasza hurtownia dysponuje szerokim wyborem tego rodzaju produktów.

Naturalne osłonki – jakie jelito na kiełbasę?

 

Jelita, czyli flaki do kiełbasy, to całkowicie naturalny produkt pochodzenia zwierzęcego, którego głównym celem jest uformowanie mięsa w odpowiedni kształt, np. w tradycyjną kiełbasę, kabanosy czy nawet mortadelę. Nie byłoby to możliwe bez zastosowania specjalnych osłonek – w tym przypadku są to naturalne jelita do wędlin. O tym, jakie jelita do kiełbasy należy zastosować, wpływ ma przede wszystkim rodzaj wędlin, który zamierzamy w domu wyprodukować. Różnią się one między innymi pochodzeniem, a także kalibrem. Najczęściej stosuje się jelita wieprzowe, wołowe, a także baranie, np. flaki na kiełbasę tradycyjną to najczęściej jelita wieprzowe o właściwym kalibrze. Jakie jelita do białej kiełbasy? – W tym przypadku stosuje się jelita wieprzowe o kalibrze 24/26. Zanim więc zdecydujemy się na zakup określonych naturalnych osłonek, to trzeba określić, jaki rodzaj kiełbas będziemy przygotowywać i tym samym zdecydować, jaki kaliber jelit na kiełbasę będzie w tym przypadku najwłaściwszy.

Szczewa do kiełbasy i jej właściwości

 

Osłonki naturalne do kiełbas nie tylko nadają odpowiedni kształt wędlinom – mają one także pozytywny wpływ na konsystencję kiełbas oraz ich smak i aromat. Naturalne wieprzowe flaki do kiełbasy między innymi świetnie konserwują, zatrzymują we wnętrzu aromat oraz naturalne soki, dzięki czemu wędlina jest smaczna i soczysta. Ponadto zawierają one duże ilości kolagenu, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Kiszka do kiełbasy w naszej hurtowni dostępna jest w różnych rodzajach, kalibrach oraz długościach, dzięki czemu dobierzemy taki wariant, który najbardziej odpowiada potrzebom naszej domowej produkcji wędlin. Naturalne flaki wieprzowe do kiełbasy są wytrzymałe, odpowiednio elastyczne i można poddawać je obróbce termicznej w tym między innymi parzyć, gotować, podsuszać czy grillować – w ten sposób możemy w swoim domu wyprodukować dowolny rodzaj wędlin, które będą znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Gdzie kupić jelito na kiełbasę? Znajdź w naszej hurtowni produkty, które najlepiej wpisują się w Twoje potrzeby!

__________

Może Cię również zainteresować: