Spis Treści:

__________

Domowe przetwory, chleb, a teraz również wędliny – kiełbasa przygotowana samodzielnie w domu zdecydowanie różni się smakiem, a przy tym jest również znacznie zdrowsza, ponieważ nie zawiera konserwantów, chemicznych wypełniaczy i polepszaczy smaku. Ponadto jej przygotowanie wcale nie jest trudne – wystarczy do tego dobrej jakości mięso, a także odpowiednie akcesoria oraz przyprawy i między innymi naturalne jelita, które sprawią, że kiełbasa nie będzie różnić się wyglądem od tej zakupionej w sklepie. Oczywiście rodzaj jelit należy dobrać adekwatnie do przygotowywanej kiełbasy, a także ilości – stąd często pojawiają się na przykład wątpliwości, ile trzeba jelit na 5 kg kiełbasy.

Jelita naturalne – jak je dobierać

 

Najczęściej stosowane naturalne jelita do wędlin to kiszki wieprzowe, wołowe oraz baranie – są wytrzymałe, elastyczne, świetnie konserwują aromat wędlin i zatrzymują w niej naturalne soki, dzięki czemu takie kiełbasy są wyjątkowo smaczne oraz soczyste. Ponadto różnią się one kalibrem, który ma znacznie dla rodzaju kiełbasy, jaka powstanie w naszej domowej wytwórni. Na przykład białą kiełbasę produkuje się z wykorzystaniem jelit wieprzowych o kalibrze 24/26, a do kabanosów stosuje się cienkie jelita baranie. Wszystkie kiszki dostępne są także w różnych długościach, dzięki czemu możemy również dobrać je adekwatnie do ilości kiełbasy, którą chcemy wyprodukować. Ile jelita na kilogram mięsa wykorzystamy? – Składa się na to wiele czynników, w tym między innymi kaliber jelita, grubości kawałków mięsnych oraz konsystencja farszu. Co istotne – długość jelit mierzy się po tym, jak zostały wymoczone w wodzie. Ile jelit na 1 kg kiełbasy? – W przypadku klasycznej kiełbasy potrzebne będzie około 1.6 metra jelita.

Ile potrzeba jelit na 10 kg kiełbasy?

 

Domową produkcje kiełbas najlepiej przeprowadzić z większej ilości mięsa – przygotowane wędliny można między innymi zamrozić czy podsuszyć, dzięki czemu będzie można je dłużej przetrzymać w spiżarni. Rzadsza, ale większa produkcja jest także po prostu wygodniejsza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby własną wędlinę produkować co tydzień. Za każdym razem trzeba przygotować wszystkie niezbędne składniki, w tym jelita oraz ich odpowiednią ilość. Ile trzeba jelit na 5 kg kiełbasy? Na tradycyjną kiełbasę potrzeba około 13 metrów jelit wieprzowych, ale najlepiej stosować zasadę około dwóch metrów jelit na 1 kilogram przygotowanego farszu. Tradycyjna kiełbasa oznacza w tym przypadku cienką kiełbasę typu śląska czy swojska. Ile metrów jelit na 10 kg kiełbasy? Na 10 kg wędliny trzeba przygotować co najmniej 20 m jelita.

__________

Może Cię również zainteresować: