Wyrób własnej, domowej wędliny może być niezwykle satysfakcjonujący. I przede wszystkim – wpisuje się w ideę “wiesz, co jesz”. Oczywiście, żeby cieszyć się niezwykłym smakiem wędzonego mięsa lub ryby, trzeba wiedzieć jak się do tego zabrać. Jedną z podstawowych spraw są odpowiednie zrębki do wędzenia.

Domowa wędzarnia od podstaw

Zanim dowiesz się jakie zrębki do wędzenia wybrać, zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle warto zawracać sobie głowę wędzeniem. Żadna, nawet najwyższej jakości sklepowa wędlina nie będzie nawet w ułamku tak pyszna, jak ta przygotowana samodzielnie. I jest to z pewnością główna z przyczyn, przez które własna, domowa wędzarnia, to świetna inwestycja. Kolejną, równie istotną sprawą jest fakt, że decydując się na wędzenie wiesz jakie mięso będziesz spożywać, nie musisz się też obawiać o dodatek konserwantów i innych szkodliwych dla zdrowia środków. O tym, jak będzie przyprawione oraz co się w nim dokładnie znajdzie, decydujesz wedle swojego gustu i preferencji. Uzyskanie upragnionego efektu zależy jednak w dużej mierze od użytego do jego wędzenia drewna. Coraz częściej słychać przy tym, że najlepszym surowcem są zrębki do wędzenia. Co to takiego? Jest to specjalnie rozdrobnione drewno. Mówi się o nich nawet, że działają podobnie do przypraw – nadają mięsu wyjątkowy aromat. Należy przy tym pamiętać, że zrębki do wędzarni dostosowuje się do gatunku mięsa, jakie zamierasz wędzić. Twoja domowa wędzarnia dzięki nim wejdzie na zupełnie nowy, profesjonalny poziom.

Postaw na jakość, czyli “czyste zrębki”

Zrębki do wędzenia posiadają tę przewagę nad tradycyjnym drewnem, że są zdecydowanie bardziej suche oraz istnieje mniejsze ryzyko, że rozwinęła się na nich pleśń bądź grzyb, jak też utrzymują jednostajną temperaturą podczas procesu ich spalania. Dopiero zaczynasz przygodę z wędzeniem i nie wiesz jakie zrębki do wędzenia wybrać na początek? Można je podzielić w zależności od rodzaju drewna, z którego są wykonane. Najpopularniejsze z pewnością są olchowe zrębki do wędzarnia (najbezpieczniejsze podczas pierwszych prób wędzenia), których aromat wnika głęboko w mięso i co ważne, sprawdzi się idealnie zarówno podczas wędzenia dowolnego gatunku mięsa, jak i ryb. Często wybierane są też zrębki bukowe, dębowe i brzozowe, a także te wykonane z drzew owocowych: czereśnia, jabłoń, czy śliwa. Jeśli już wprawisz się w swojej domowej wędzarni, możesz oczywiście mieszać ze sobą zrębki, dzięki czemu uzyskasz zupełnie nowy, unikalny aromat. I podstawowa sprawa – równie istotna co rodzaj zrębków jest ich jakość (o ile nie ważniejsza). Muszą być one naturalne, bez żadnych dodatków oraz odpowiednio oczyszczone z zanieczyszczeń. Wybierając zrębki do wędzarni zwróć więc uwagę na to czy zostały wcześniej odpylone. I do dzieła! Wybierz najlepsze dla siebie zrębki i ciesz się wyjątkową, pyszną, domową wędliną.