Zdrowe żywienie staje się ostatnio coraz bardziej popularne. Dzięki licznym przepisom i kreatywności kucharzy okazuje się, że zdrowo to zwykle również smacznie. Szczególną popularnością cieszą się ciekawe i innowacyjne dania na bazie kaszy.
Kasza jako danie i deser
Istnieje wiele rodzajów kaszy. Kasza gryczana, kasza bulgur, kasza pęczak, czy kasza jęczmienna doskonale nadają się jako dodatek do mięs – zdrowsza alternatywa dla popularnych ziemniaków, lub jako samodzielne danie. Z kolei kasza manna, czy kasza jaglana są bardzo chętnie wykorzystywane jako baza do różnego rodzaju deserów. Niezależnie od rodzaju kaszy, w sieci dostępnych jest wiele różnego rodzaju przepisów, z których część pokazuje nam kaszę w zupełnie nowej odsłonie. Kasza gryczana zwykle była wykorzystywana, jako alternatywa dla ryżu przy różnego rodzaju sosach – kto by się jednak spodziewał, że kasza sprawdzi się również jako baza do wegeteriańskich kotlecików? Podobne innowacje można zauważyć w przypadku kaszy bulgur i kaszy jęczmiennej. Z kolei kasza manna może być wykorzystywana, jako dodatek do ciast, czy baza do deserów. Wiele zastosowań ma również kasza jaglana, która jest bardzo zdrowa i dostępnych jest wiele kreatywnych przepisów, które pozwalają na przygotowanie zarówno dań głównych, jak i przekąsek, czy deserów.
Dania na bazie kaszy jaglanej
O ile dawniej kasza traktowana była, jako dodatek, obecnie dostępne są przepisy, które pozwalają stworzyć określone dania na bazie kaszy – która jest podstawowym składnikiem. Jej smak zwykle jest wydobywany przez zastosowanie różnego rodzaju dodatków i przypraw. Jeżeli serwowana jest kasza jaglana przepisy pozwalają na przygotowanie bardzo ciekawych deserów. Przykładem może być ciasto – jagielnik, które jest wegańskie, zdrowe i bardzo smaczne. To doskonała alternatywa dla deserów, idealna dla łasuchów, którzy muszą trzymać dietę. Do przygotowania jagielnika wystarczy dowolny spód (na przykład jak do tarty), kasza jaglana, mleko kokosowe oraz dowolne dodatki, które nam smakuję. Kaszę gotujemy w mleku kokosowym, a gdy napęcznieje, blendujemy całość. Następnie możemy dodać ulubiony składnik (na przykład jagody, maliny, czy też banany), odrobinę żelatyny i ponownie zblendować. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i otrzymujemy cudowny deser, który jest jednocześnie zdrowy i pyszny. Idealnie sprawdzi się w domach, gdzie dzieci domagają się słodyczy. Jeżeli chcemy słodki smak, możemy dodać ksylitol lub cukier trzcinowy. Jeżeli wolimy desery kwaśne, można zrezygnować z tego dodatku.