u nas znajdziesz
Wszystko, co niezbedne do wyrobu wędlin domowym, sprawdzonym sposobem. Naturalne jelita i osłonki, peklosól i inne środki funkcyjne. Przyprawy tradycyjne oraz kompozycje przypraw. Wysokiej klasy etykiety do opisu swoich wyrobów. Siatki do szynki w róznych rozmiarach, sitka do maszynek wraz z pozostałym sprzętem masarskim…i wiele więcej.
Sprawdzone, wysokiej jakości produkty w doskonałych cenach. Błyskawiczną realizację Twojego zlecenia. Zaufało nam już tysiące powracających klientów, żeby się o tym przekonać wystarczy sprawdzić komentarze na naszym profilu Allegro oraz popularność drugiego sklepu internetowego, który wspieramy naszymi produktami www.wyroby-domowe.pl
Topowe produkty
Produkty, które znacie i kochacie. Często rotujące i wyszukiwane, niezbędne w zasobach każdego amatora pysznych wyrobów domowych.
Etykiety Spożywcze
Etykiety samoprzylepne do znakowania opakowań, worków, słoików, butelek itp. Użyty klej jest bardzo mocny, odporny na wilgoć i ujemne temperatury.
przyprawy
Nadaj swoim potrawą niezwykły aroamt i smak, dzięki tradycyjnym przyprawą stosowanym w wędliniarstwie od lat oraz ich kompozycjom.
jelita naturalne
Naturalne jelita wołowe, wieprzowe oraz baranie. Sprawdzone, idealnie nadające się do domowych wyrobów wędliniarskich.
osłonki wędliniarskie
Przygotowane i sprawdzone, nadające się bezpośrednio do użycia. Świetne do wyrobu parówek czy też jako zamiennik jelita baraniego.
Daj znać co potrzebujesz
Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.
Siedziba
P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama
43-346 Bielsko-Biała
Katowicka 142
Kontakt
33 810-41-95
E-mail: zamowienia@dobrewyroby.pl
Zapraszamy w godzinach:
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 16:00
Sobota 8:00 - 12:00
Mapa Strony
TOMEX || Sklep Masarski || Sklep Wędzarniczy || Artykuły Masarskie || Szynkowary || Przyprawy ||
województwo dolnośląskie • Bardo • Bielawa • Bierutów • Bogatynia • Boguszów-Gorce • Bolesławiec • Bolków • Brzeg Dolny • Bystrzyca Kłodzka • Chocianów • Chojnów• Duszniki-Zdrój • Dzierżoniów • Głogów • Głuszyca • Góra • Gryfów Śląski • Jawor • Jaworzyna Śląska • Jedlina-Zdrój • Jelcz-Laskowice • Jelenia Góra • Kamienna Góra • Karpacz • Kąty Wrocławskie • Kłodzko • Kowary • Kudowa-Zdrój • Lądek-Zdrój • Legnica • Leśna • Lubań • Lubawka • Lubin • Lubomierz • Lwówek Śląski • Mieroszów • Międzybórz • Międzylesie • Milicz • Mirsk • Niemcza • Nowa Ruda • Nowogrodziec • Oborniki Śląskie • Oleśnica • Olszyna • Oława • Piechowice • Pieńsk • Pieszyce • Piława Górna • Polanica-Zdrój • Polkowice • Prochowice • Prusice • Przemków • Radków • Siechnice • Sobótka • Stronie Śląskie • Strzegom • Strzelin • Syców • Szczawno-Zdrój • Szczytna • Szklarska Poręba • Ścinawa • Środa Śląska • Świdnica • Świebodzice • Świeradów-Zdrój • Świerzawa • Trzebnica • Twardogóra • Wałbrzych • Wąsosz • Węgliniec • Wiązów • Wleń • Wojcieszów • Wołów • Wrocław • Zawidów • Ząbkowice • Śląskie • Zgorzelec • Ziębice • Złotoryja • Złoty Stok • Żarów • Żmigród
Potrzeba spożywania zdrowej żywności sprawiła, że wytwarzanie wędlin, czy kiełbas w zaciszu własnego domu stało się bardzo popularne. W ogrodach wielu osób pojawiły się wędzarnie, a nawet polowe kuchnie, które służą do przygotowywania własnych wyrobów. Ich smak jest znacznie lepszy od produktów wytwarzanych na masową skalę, które często zawierają w swoim składzie szkodliwe konserwanty. Wbrew pozorom, domowa produkcja wędlin jest bardzo prosta. Wystarczy się do niej tylko odpowiednio przygotować. Sklep masarski oferuje swoim klientom wszelkie niezbędne akcesoria potrzebne do rozpoczęcia przygody z wytwarzaniem własnych wyrobów wędliniarskich.
Akcesoria masarskie – które z nich warto zakupić już na samym początku?
Istnieje kilka przydatnych akcesoriów do wyrobu wędlin, w które warto zainwestować już na samym początku. W każdej kuchni powinna znaleźć się np. maszynka do mięsa, która ułatwi przygotowywanie kiełbas. Dla osób początkujących dobrym wyborem może być także szynkowar. To proste w obsłudze urządzenie, które pozwala na wytwarzanie różnego rodzaju wędlin. Szynka z szynkowara jest bardzo soczysta i da się ją przyrządzać w różnych wariantach smakowych, które można dobierać do własnych preferencji. Sklep masarniczy dobrewyroby.pl posiada w swoim asortymencie bogaty wybór szynkowarów o różnych pojemnościach. Bardzo praktyczną opcją jest np. szynkowar z garnkiem. Takie urządzenie ma wiele zastosowań, gdyż garnek można wykorzystywać także osobno. np. do przygotowywania innych potraw. W sklepie można dostać także woreczki do szynkowara, dzięki którym przygotowywanie wędlin jest jeszcze łatwiejsze. Do podstawowych akcesoriów masarskich należy zaliczyć również termometry do żywności, dzięki którym można mieć pełną kontrolę nad temperaturą przyrządzanych potraw. Przydatne mogą być także pojemniki na żywność, które będą potrzebne zarówno do przygotowywania, jak i przechowywania gotowych wyrobów. Dla osób które cenią sobie nie tylko dobrą jakość, ale też wygląd estetyczny produktów, poleca się klipsownice do wędlin, które służą do profesjonalnego zamykania siatek wędliniarskich. Jeśli wyroby są produkowane nie tylko na własny użytek, ale również na sprzedaż to warto aby znalazła się na nich etykieta. W sklepie masarniczym dostępne są różne rodzaje etykiet, na których można umieścić najważniejsze informacje o danym produkcie.
Artykuły masarskie potrzebne do wędzenia wyrobów wędliniarskich
Przed rozpoczęciem przygody z wędzarnią, warto zaopatrzyć się w narzędzia masarskie, które będą przydatne przy wędzeniu domowych wyrobów. Hurtownia masarska oferuje swoim klientom dostęp do szerokiej gamy produktów, takich jak np. haki masarskie. Takie haki są wykonane ze stali nierdzewnej i różnią się kształtem w zależności od tego, do jakiego rodzaju mięsa są przeznaczone. Dzięki nim można z łatwością umieszczać wyroby w wędzarni, a także przenosić je z miejsca na miejsce. Na smak i aromat wędzonych wyrobów ma wpływ m.in. rodzaj drewna, którego używa się do ich wędzenia. Sklep oferuje klientom zrębki wędzarnicze, które można stosować w przydomowych wędzarniach. Najlepsze są zrębki bukowo – olchowe, które są bardzo uniwersalne i nadają się zarówno do wędzenia mięsa, jak i serów, czy ryb. Mimo, że najlepsze jest wędzenie za pomocą naturalnych środków, to niektórzy nie mają takich możliwości. Dla takich osób, sklep wędzarniczy przygotował specjalny produkt, którego można używać także, jako przyprawy. Jest to tzw. dym wędzarniczy, będący naturalnym roztworem wodnym o aromacie drzew. Można go dodawać do różnych potraw, którym chce się nadać aromatu wędzonki. Osoby, które decydują się na korzystanie z klasycznych wędzarni powinny zaopatrzyć się w akcesoria wędzarnicze, które pomogą we właściwym przygotowaniu mięsa. Przydatna do wędzenia jest m.in. siatka wędzarnicza. To właśnie w niej umieszcza się przeznaczone do wędzenia szynki, które dzięki siatce zachowują swój kształt. Podobną rolę w przygotowywaniu wyrobów pełni przędza wędzarnicza.
Dodatki spożywcze, których można używać przy obróbce mięsa
Większość osób, które produkują wędliny domowe wie, że wymagają one peklowania. Peklowanie to nic innego, jak proces konserwowania mięsa, dzięki któremu zachowuje ono dłuższą świeżość, a także nabiera aromatu. Peklowanie szynki zapobiega rozwojowi bakterii, przez które mięso mogłoby się szybko zepsuć. Proces peklowania można przeprowadzać na mokro lub sucho, jednak zawsze powinno się przy tym wykorzystywać peklosól. Taki produkt można zakupić w sklepie masarskim. Peklowanie na sucho polega na intensywnym nacieraniu mięsa mieszanką peklującą i jest jedną z najprostszych metod konserwacji. Wędliny można przyrządzać na różne sposoby i wykorzystywać do tego rozmaite dodatki do żywności. Ciekawym pomysłem może być np. kurkuma, która wzmocni smak szynki i nada jej orientalnego smaku i pięknego zapachu. W produkcji domowych wyrobów wędliniarskich, często wykorzystuje się również kasze. Do przyrządzenia różnych rodzajów popularnej kaszanki świetnie nadaje się np. kasza jaglana, kasza gryczana, bądź kasza pęczak. Do niektórych wędlin przygotowywanych w szynkowarze często wykorzystywana jest także kasza manna oraz kasza jęczmienna. Kasze to bardzo wartościowe dodatki spożywcze, których warto używać do produkcji domowych wyrobów.
Jakie akcesoria są potrzebne do przygotowywania domowych kiełbas?
Oferujący akcesoria masarskie sklep, powinien być zaopatrzony w artykuły niezbędne do przygotowywania domowych kiełbas. Kiełbasa od lat jest jednym z najpopularniejszych wyrobów, który gości na stołach wielu osób. Do jej przygotowania potrzeba nie tylko dobrej jakości mięsa, ale również kilku bardzo przydatnych akcesoriów. Podstawowym produktem oferowanym przez sklepy masarskie jest maszynka do mielenia mięsa, bez której zrobienie kiełbasy jest praktycznie niemożliwe. Co istotne obecnie można dobrać także liczne akcesoria do maszynki, a w razie potrzeby nie ma również problemu z dokupieniem części do maszynki, które czasami ulegają usterkom. Innym bardzo ważnym narzędziem jest nadziewarka do kiełbasy, dzięki której można z łatwością wypełniać mięsem osłonki. Wybierając osłonki na kiełbasę można zdecydować się np. na jelita naturalne do których zalicza się jelita wieprzowe, jelita wołowe oraz jelita baranie. Jelita do kiełbasy mogą być także sztuczne. Sklepy masarskie oferują np. osłonki poliamidowe, których można używać do wyrobów niepodlegającym wędzeniu. Dobrym wyborem może być także osłonka barierowa, która nadaje kiełbasie profesjonalnego wyglądu. W hurtowniach masarskich można kupić różne typy osłonek, które dobiera się do konkretnych wyrobów. Obecnie z łatwością można dostać nawet osłonki na parówki.
Książki o wyrobach domowych – czy warto je kupować?
Osoby rozpoczynające przygodę z domową produkcją wędlin, często poszukują źródeł, z których będą mogli czerpać rzetelną wiedzę. Takimi źródłami mogą być np. kulinarne blogi, czy książki o wyrobach domowych. W takich książkach zawarte są nie tylko przepisy, ale również cenne porady dotyczące różnych kwestii związanych z wytwarzaniem domowych wędlin. Z książek tego typu można nauczyć się np. sporządzania aromatycznych i oryginalnych mieszanek przypraw, które można dodawać do różnych wyrobów wędliniarskich. Książki o produkcji kiełbas pokazują jak krok po kroku przygotować mięso, napełnić nim jelita, a następnie uwędzić wyroby w wędzarni. W sklepie masarskim można znaleźć książkę pt. “Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów”, w której przedstawiono pomysły na wyroby z różnego rodzaju mięs. Z pomocą tej książki można przygotować smaczne kiełbasy drobiowe, wołowe oraz wieprzowe. Znajdzie się tam również coś dla miłośników dziczyzny. Warto wiedzieć, że istnieje także wiele książek o innego rodzaju wyrobach. W domu oprócz wędlin, można z powodzeniem produkować również sery, czy np. destylaty alkoholowe. Dzisiaj w sklepach masarskich można kupić wiele różnych akcesoriów, dzięki którym nawet w małej kuchni da się przygotować domowe produkty najwyższej jakości.