Polska grillem stoi, i nic tego faktu nie zmieni. Gdy dni stają się dłuższe, a temperatury wyższe schodzimy do piwnic i zaglądamy do składzików by wyciągnąć z nich nasze poczciwe grille. Najczęściej spożywanym daniem z grilla jest oczywiście swojska, polska kiełbasa. Zazwyczaj kupujemy już gotową kiełbasę, jednak ostatnimi czasy coraz popularniejsze staje się wytwarzanie takowej w domowym zaciszu. By to się udało potrzebujemy jednak podstawowego składnika, którym są jelita wieprzowe.

Jelita wieprzowe – czym są?

Jelita wieprzowe towarzyszą nam od wieków. Naturalne jelita pochodzenia odzwierzęcego do dzisiaj są cechą odróżniającą porządną wędlinę od produkcji masowej. Stosowane są w przetwórstwie mięsnym jako zewnętrzna powłoka w produkcji kiełbas. Używane są przy produkcji praktycznie wszystkich jej rodzajów; parzonych, surowych czy suszonych. Jelita do kiełbas są składnikiem pochodzenia naturalnego, sprawia to, że, w przeciwieństwie do powłok sztucznych, są one w pełni jadalne, dodatkowo jelita naturalne zawierają znaczne ilości kolagenu.

Jelita na kiełbasę – odmiany

Zanim podejmiemy decyzję o samodzielnym wytwarzaniu domowej kiełbasy warto zapoznać się z kilkoma ich rodzajami. Jelita na kiełbasę to bardzo szeroki temat, wśród ich odmian znajdują się między innymi:

  • Jelito cienkie
  • Jelito grube
  • Jelito proste

Każdy z tych rodzajów nadaje się do innego typu kiełbasy, z jelito cienkie wykorzystamy do produkcji fantastycznych domowych frankfurterek, jelito proste nada się do wszelkiego rodzaju wątrobianek czy salcesonu, a jelito grube to idealny wybór dla klasycznych kiełbas.

Do czego one tak naprawdę służą?

Kiełbasa to nic innego jak zmielone mięso wtłoczone do jelita, bądź sztucznej osłonki. Jest to więc kluczowy element przy produkcji kiełbasy, na jakości którego nigdy nie powinno się oszczędzać. Sklep masarski o ugruntowanej renomie wytwarza wędliny tylko i wyłącznie opakowane w jelita wieprzowe naturalnego pochodzenia. Odznaczają się one znakomitym konserwowaniem smaku i aromatu mięsa, sprawiają, że mięso jest bardzie soczyste i delikatne, ponadto charakteryzują się większą trwałością od wytworów sztucznych.

Podsumowanie

Wszystkie powyższe informacje w jasny i klarowny sposób odpowiadają na pytanie, czy warto wytwarzać własne wędliny? Zdecydowanie tak. Masowa produkcja wędlin niskiej jakości osiągnęła niespotykane dotąd rozmiary, codziennie faszerujemy się mięsem niewiadomego pochodzenia, które dodatkowo opakowane jest w plastikowe powłoki, które chcąc czy nie chcąc, muszą wylądować w koszu. Jelita naturalne są pewnym rozwiązaniem, dzięki ich stosowaniu przyczyniamy się do wykorzystywania wszystkich dostępnych surowców, ponadto ich walory smakowe i estetyczne znacząco przewyższają sztucznie wyprodukowane odpowiedniki. Tak więc, gdy dni staną się dłuższe i cieplejsze, a my na ogródku rozłożymy nasz wierny grill, warto na ruszt wrzucić coś, co wytworzyliśmy sami. Jak sami się przekonaliście lista pozytywów płynąca z tego rozwiązania jest naprawdę bardzo, bardzo długa.