Wzmianki o wieprzowinie pojawiły się w źródłach pisanych już w starożytności, chociażby w mitologii. O zaletach świńskiego mięsa napomykał też sam Homer, widać kulinaria były mu nieobce. Wieprzowina opisywana była również jako jedna z potraw na ucztach średniowiecznych. Jak widać, to mięso z bogatą przeszłością, służące ludziom swym smakiem na przestrzeni całych wieków. W Polsce mięso ze świni jest jednym z najbardziej popularnych mięs ze względu na dobry smak, łatwą dostępność i możliwość przygotowywania wielu dań na równie wiele sposobów. Większość z nas uwielbia kotlety schabowe, schab pieczony, golonkę, boczek czy żeberka. Każda część świni może stanowić bazę do ugotowania przepysznego dania. Zaczynając od cenionej karkówki a kończąc na jelitach wieprzowych. Pierwszy krok, gdy chcemy zacząć własną produkcję wędlin to zapoznanie się z bogatą ofertą sklepów masarskich.

Części półtuszy wieprzowej

Przy zgłębianiu kulinarnych sekretów i próbach tworzenia dań z wieprzowiny, warto zapoznać się ze składowymi półtuszy wieprzowej. Dobrze wiedzieć, jaka część zwierzęcia może być użyta do naszych dań. Najczęściej wykorzystywanymi w gastronomii częściami świni są:

  • podgardle – bardzo tłusta część niezbędna przy wyrobie smacznych pasztetów
  • karkówka – idealna z grilla, może być też pieczona lub duszona
  • łopatka – świetny wybór na kotlety mielone
  • schab – pyszny pieczony lub jako kotlety
  • szynka – doskonała na wędlinę
  • golonka – jedno z ulubionych męskich dań, często w połączeniu z napojem fermentowanym opartym na chmielu
  • nóżki – wiadomo, w galarecie

Jak zrobić domowe wędliny?

Do zrobienia pysznych, aromatycznych wędlin w domowych warunkach służy szynkowar. Jest to proste w obsłudze, przyjazne użytkownikowi urządzenie ze stali nierdzewnej. W szynkowarze przygotujemy szynkę, roladę, wędliny co do których mamy pewność, że będą smaczne, aromatyczne i , co najważniejsze, zdrowe. Mięso przed użyciem szybkowaru musi być kilka godzin marynowane. Z jednego skorzystania z pomocy szynkowaru otrzymamy około 1 kg wędliny. W warunkach domowych możemy też wytworzyć pyszne kiełbasy, do tego niezbędne będą jelita wieprzowe. Przyrządy do przygotowania domowych wędlin wraz z akcesoriami typu: woreczki, przyprawy, termometr, nadziewarki zakupimy w sklepie masarskimJeżeli jakiś składników, lub przyrządów będzie brakowało w asortymencie na pewno uda się je zdobyć w hurtowni masarskiej.

Samodzielne przygotowywanie wędlin to pewność, że spożywamy produkty bez chemii. Świadomość, że spożywamy produkty zdrowe i wartościowe jest nie do przecenienia. Dbajmy o zdrowy codzienny jadłospis a nasz organizm będzie nam wdzięczny.