Wołowina to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Jest to mięso kruche o niezwykłym smaku. Jak przyrządzić wołowinę, by była smaczna? Od czego zależy jej smak? Jakie dania przyrządzić? O tym przeczytacie w tekście poniżej

Wołowina to mięso bardzo lubiane przez kucharzy i konsumentów. Ma charakterystyczny smak, którego nie da się pomylić z żadnym innym mięsem. Jest krucha, mało tłusta i posiada dużą ilość dobrze przyswajalnego białka.

Wiele osób uważa, że wołowina to mięso, które trudno odpowiednio przyrządzić. Jednak za smak tego mięsa odpowiadają nie tylko przyprawy do wołowiny, ale również warunki w jakich hodowane było zwierzę, z którego pochodzi mięso.

Wołowina – jak rozpoznać dobre mięso?

Sklep masarski czy hurtowania masarska to miejsca, w których dostaniemy mięso ze zwierząt mięsnych, czyli takich, które były hodowane z przeznaczeniem na mięso. Bydło mięsne posiada dobrze rozbudowane mięśnie grzbietu i zadu, co zapewnia mięso najwyższej jakości, z małą ilością tłuszczu. Właśnie ilość tłuszczu świadczy o jakości mięsa. Dobra wołowina powinna mieć czerwony, intensywny kolor i poprzetykana być jasnymi, kremowymi “nitkami” tłuszczu. Mięso powinno być sprężyste, wilgotne i błyszczące. Unikajmy mięsa zbyt czerwonego, z plamami lub o kwaśnym zapachu – może to świadczyć o jego zepsuciu.

Mięso wołowe powinno przechowywać się w lodówce. Jednak nie przykrywajmy go w folią, gdyż wołowina może szybciej się popsuć. Mięso po przyniesieniu do domu wyłóżmy na talerz i przykryjmy miską.

Przyprawy do wołowiny – jakich użyć?

Wołowina jest mięsem szlachetnym o niepowtarzalnym smaku. Dlatego przyrządzając ją w naszej domowej masarni, nie wykorzystujmy zbyt dużej ilości przypraw, by nie zepsuć jej smaku. Podczas przygotowywania mięsa nie oszczędzajmy na pieprzu. Z ziół, najlepiej postawić na rozmaryn i tymianek. W przypadki steków świetnie sprawdzi się sól gruboziarnista. Jednak UWAGA – wołowinę solimy dopiero po przyrządzeniu. Mięso wołowe doskonale smakuje w towarzystwie czosnku, octu balsamicznego, oliwy z oliwek, kolendry, oregano, sera gorgonzola, a także takich alkoholi jak: czerwone wino, whisky czy porto.

Przyrządzając wołowinę, pamiętajmy, by nie smażyć jej od razu po wyjęciu z lodówki. Dajmy mięsu osiągnąć temperaturę pokojową. Nie zostawiajmy jej jednak, na wiele godzin bez chłodu, gdyż mięso może się popsuć.

Domowa masarnia, czyli jakie mięso do jakiego dania?

Wołowina jest mięsem uniwersalnym, z którego można przygotować wiele ciekawych potraw. Możemy ją grillować, smażyć lub jeść na surowo. Jakiego rodzaju mięsa wołowego użyć do konkretnego dania?

Jeśli decydujemy się na smażenie, wówczas sięgnijmy po rostbef, antrykot, polędwicę, łatę. Z grilla najlepiej smakować będzie: antrykot, polędwica. Z łopatki zaś najlepsze będą grillowane burgery wołowe czy rolady wołowe.  Łata bez kości, antrykot z kością świetnie sprawdzą się w trakcie pieczenia, a dusić najlepiej karkówkę, giczki czy mostek.

Wołowina smakuje również na surowo, w postaci tatara. Najlepiej przyrządzić go z polędwicy lub ligawy. Mięso na tatara powinno być posiekane własnoręcznie. Aby było kruche i rozpływało się w ustach musimy kroić w poprzek włókien, a nie wzdłuż.

Najtrudniejszą potrawą do przyrządzenia z wołowiny jest stek, którego należy przyrządzać z antrykotu, rostbefu lub polędwicy. Aby osiągnąć pożądany stopień wypieczenia steku należy go smażyć:

  • by był krwisty – po 1-2 min. z każdej strony
  • by był średnio wypieczony – ok. 4 min. z każdej strony
  • by był dobrze wypieczony – ok. 6 min. z każdej strony

Przygotowując mięso wołowe, pamiętajmy, by dać mu po smażeniu, grillowaniu czy duszeniu odpocząć ok. 5 minut. W ten sposób wydobędziemy cały smak i aromat z mięsa.