Wędliny w naszym życiu
Wędliny towarzyszą nam od zarania dziejów, stanowiąc nieodzowny składnik ludzkiej diety. Mnogość ich rodzajów może naprawdę zaskoczyć, bowiem na całym świecie istnieją tysiące przepisów na przeróżne mięsne przysmaki. Domowe wędliny tak naprawdę może przygotować każdy, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w kilka niezbędnych sprzętów do wyrobu wędlin. Takowe sprzęty i akcesoria posiada obecny niemal w każdym większym mieście sklep masarski.
Trzeba przyznać, że potrawy zawierające mięso są jednymi z najchętniej wybieranymi przez Polki i Polaków. Goszczą na naszych stołach nie tylko podczas wielu uroczystości, świąt, imprez okazjonalnych, ale także na codzień. Można by rzec, iż wędliny takie jak kiełbasa, szynka, czy polędwica głęboko zakorzeniły się w polskiej tradycji i kulturze. Co więcej, w ciągu ostatnich lat nastąpiła gwałtowna popularyzacja polskich wędlin wśród mieszkańców innych krajów.
Lecz warto również wspomnieć, iż nie tylko polskie wędliny są powszechnie znane na całym świecie…
Niemieckie wędliny
Można pokusić się o stwierdzenie, że prawdopodobnie każdy słyszał o niemieckim Wurście, czyli popularnej u naszych zachodnich sąsiadów kiełbasie. Sprzedawana jest na ulicach miast w całych Niemczech. Szczególnie upodobali ją sobie zagraniczni turyści, którzy doceniają jej smak, tradycyjność i różnorodność sposobów podania. Uliczni sprzedawcy bowiem, stosują przeróżne przyprawy do mięsa, dzięki którym smak Wursta może przybierać wielokształtne oblicza.
Równie znane są także frankfurterki, czyli cienkie kiełbaski wieprzowe, najczęściej podawane na gorąco. W wielu niemieckich hotelach czy kurortach stanowią nieodłączny element śniadań i kolacji.
Niemiecką wędliną, która idealnie nadaje się na kanapki, jest szynka szwarcwaldzka. Pochodząca z okolic Schwarzwaldu szynka z udźców wieprzowych jest wędzona na zimno. Do jej przygotowania używa się tradycyjnych metod, między innymi specjalnej mieszanki do wędzenia, złożonej z wiórów sosny, jej szyszek i igieł. To nadaje jej niepowtarzalnego, wędzonego smaku i aromatu.
Hiszpańskie wędliny
Bardzo charakterystyczny aromat i smak posiada hiszpańska kiełbasa chorizo. Czyni to z niej jedną z najbardziej rozpoznawalnych wędlin kuchni iberyjskiej. Do jej wytworzenia pomocne okazują się przyprawy do mięsa takie jak suszona papryka wędzona pimenton. Z reguły kiełbasy te są ostre w smaku, jednakże istnieją również ich łagodniejsze odmiany. Dzięki temu każdy znajdzie takie chorizo, które na pewno mu zasmakuje.
Szynka serrano to ciekawa propozycja dla osób, które lubią wędliny podsuszane. Jej intensywny aromat, soczystość i szerokie spektrum zastosowań w kuchni z pewnością doceni każdy smakosz. Warto również wspomnieć o jej pozytywnym wpływie na zdrowie, bowiem serrano zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny być elementem prawidłowej i zbilansowanej diety.
Włoskie wędliny
Któż nie zna wspaniałej, włoskiej szynki parmeńskiej? Bardzo często stanowi składnik pizzy, gdzie w towarzystwie rukoli możemy delektować się jej fantastycznym, delikatnym smak. Osoby będące na diecie z pewnością docenią to, że szynka parmeńska zawiera mało kalorii. Doskonale komponuje się z winami (najbardziej białymi).
Mortadella to przykład wędliny pochodzącej z Bolonii. Jest to tradycyjna, drobno zmielona włoska kiełbasa, wytwarzana z mięsa wieprzowego oraz słoniny. Często dodaje się również przyprawy do mięsa, takie jak na przykład ziarna pieprzu. Włosi tradycyjnie spożywają mortadellę z pełnoziarnistym pieczywem.