W winie najważniejsze są owoce oraz drożdże winiarskie, które odpowiadają za przerabianie cukru i wytwarzanie alkoholu. Doskonale jednak wiemy, że robienie domowego wina to fascynujące zajęcie, które szybko staje się pasją. Do profesjonalnego i amatorskiego tworzenia domowego wina przydadzą się gadżety winiarskie. Z artykułu dowiesz się, co warto mieć, jeśli planuje się zrobić swoje pierwsze wino lub smakową nalewkę.

Jak zacząć przygodę z produkcją wina?

Wino domowe powstaje na bazie wybranych owoców, mogą to być porzeczki, wiśnie, aronia, a nawet truskawka, ogranicza Cię jedynie wyobraźnia i dostęp do sezonowych owoców. Nasz sklep masarski oferuje szereg niezbędnych akcesoriów do wytwarzania swojego wina, wśród niezbędnych elementów znajdziesz butelki na wina i domowe nalewki, szklane balony do fermentacji, ale też korki do butelek oraz etykiety.

Do szklanego naczynia, zwykle nazywanego balonem lub gąsiorem, warto dobrać rurkę. Specjalna rurka do fermentacji ułatwia ten proces i zabezpiecza wino przed natlenieniem się i przed zamianą w ocet. Z kolei winomierz określa dojrzałość wina, pozwala oznaczyć również stężenie alkoholu w cieczy. To niezbędny gadżet, jeśli produkujesz wina wytrawne lub półsłodkie.

Zmiana klarowności i smaku alkoholu

Zdarza się, że wino domowe może mieć niezbyt atrakcyjną konsystencję, mimo iż smakuje wybornie, w takim przypadku polecamy zastosować klarowin. Substancją klarującą wina, domowe nalewki lub soki owocowe jest bentonit, czyli naturalny minerał. W wyniku swojej działalności w cieczy tworzy się osad, który z łatwością odsączysz. To bardzo przydatny produkt do tworzenia białego lub różowego wina. Klarowin wystarczy wymieszać z wodą i dodać do wina, po tygodniu oddziela się wytrącony osad i wino jest gotowe do spożycia.

Na smak wina mogą wpływać również zastosowane drożdże winiarskie, a właściwie ich odmiany. Drożdże ułatwiają fermentację, ale też odpowiadają za intensywnie owocowy smak i aromat uzyskanego trunku. Dobrej jakości drożdże podkreślają smak wina.

Domowe nalewki aromatyzowane

Aromatyzowanie alkoholu za pomocą specjalnych esencji smakowych jest bardzo popularnym sposobem na uzyskanie wyśmienitych i oryginalnych domowych trunków, które można podać gościom na specjalne okazje. Esencje smakowe pozwalają w szybki sposób zamienić zwykły alkohol w aromatyczny. Odmierzoną ilość produktu wystarczy wymieszać z trunkiem oraz z cukrem. Po 24 godzinach otrzymuje się aromatyzowany napój, np. o smaku śliwki, whisky, a nawet czekolady. Nasze esencje smakowe mają naturalny i prosty skład, nie ma w nich ulepszaczy smaku, ani zbędnych barwników.