Kiełbasy swojskie robione są z różnego rodzaju mięsa i różnymi metodami. Najlepsze kiełbasy to te, które wyrabiamy sami w domowych warunkach, ponieważ wiemy wszystko o ich składnikach. Coraz więcej osób decyduje się na własne wyroby mięsne, bo to gwarantuje zbilansowaną dietę i dużą zawartość aminokwasów, które potrzebne są do budowy mięśni. Nie od dziś wiadomo, że mięso zawiera również dużo żelaza. Przygotowanie takiej kiełbasy wcale nie jest trudne, a miłośnicy domowych wyrobów chwalą sobie zarówno sam proces powstawania, jak i smak.

Domowa masarnia, czyli w jaki sposób robimy kiełbasę

Istnieje wiele metod i sposobów na przyrządzenie kiełbas. Możemy je jeść na surowo, wędzić, suszyć, gotować czy piec. Każda z tych metod jest godna polecenia bowiem, każda wydobywa inny, charakterystyczny, dla jej sposobu przetwarzania, smak. Decydując się na wędzenie, musimy zaopatrzyć się w wędzarnie, którą możemy wykonać sami w ogrodzie. Mięso na swojską kiełbasę należy drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach i wymieszać. Ważne jest, by wymieszać kilka rodzajów mięsa i dodać do niego tłuszcz, to spoi lepiej naszą kiełbasę. Całość wciskamy do specjalnej kiszki, najczęściej zrobionej z jelit wieprzowych. Przyszykowaną kiełbasę wędzimy do momentu, aż nie będzie z niej wypływała woda z tłuszczem zabarwiona na lekko czerwony kolor.

Wędzenie kiełbasy domowej to nie jedyny sposób na jej przyrządzenie. Jednak w każdym przypadku przygotowujemy ją w bardzo podobny sposób, zmieniając jedynie sam proces obróbki termicznej.

Jak przyprawić kiełbasę, by wydobyć z niej najlepszy smak?

Powszechnie używanym składnikiem, przyprawy do kiełbas, jest saletra lub sól peklowana. Choć mają one wielu przeciwników, to jednak używane są dość powszechnie ze względu na swoje konserwujące właściwości. Dzięki nim mięso dłużej zachowuje świeżość i czerwoną barwę, hamując rozwój bakterii. Robiąc samemu domową kiełbasę, warto pamiętać, by dodać do niej odpowiednią ilość tłuszczu, który jest “nośnikiem smaku” i dodaje delikatności mięsu. Kwestia samego doprawienia mięsa na kiełbasę to w większości rzecz gustu. W sklepach masarskich dostępne są gotowe przyprawy do kiełbas, ale najlepiej sprawdzają się te naturalne ziołowe. Do smaku można dodać takie zioła jak: majeranek, jałowiec, rozmaryn, pieprz, czosnek itd.

Odpowiednie mięso na kiełbasę, na co zwrócić uwagę?

To chyba najtrudniejsze zadanie podczas przygotowywania kiełbasy, ale kierując się pewnymi wskazówkami, można wybrać naprawdę smaczne i świeże mięso. Można je kupić zarówno w sklepie masarskim, jak i bezpośrednio od gospodarza, pamiętajmy jednak, by mięso było przebadane przed zakupem. O delikatności mięsa świadczy nie tylko jego barwa, ale również zawartość i struktura ułożenia w nim tłuszczu. Powinno mieć cielistą barwę, a każde odchylenie od normy może sugerować, że zwierzę, z którego było zrobione mięso, było stare i przerośnięte. To samo dotyczy ilości tłuszczu, mięso powinno być lekko wypełnione tłuszczem, o strukturze marmurkowej. Zwróćmy również uwagę na zapach, powinien być neutralny bez wyraźnych kwaśnych czy ostrych aromatów. Najlepsze pod względem jakości mięso wołowe to:

  • antrykot
  • rumsztyk
  • polędwica

Wieprzowe, z kolei to:

  • szynka
  • polędwica
  • biodrówka
  • karkówka
  • schab

Mięso na kiełbasę swojską możemy mieszać. Najlepszy smak powstaje z połączenia wołowiny i wieprzowiny. Kupując mięso bezpośrednio po uboju, odczekajmy 24 godziny w przypadku wieprzowiny i 36 w przypadku wołowiny. Dopiero po tym czasie mięso nadaje się do spożycia.