Coraz więcej osób rezygnuje z codziennego biegania do sklepu i wybiera się na zakupy raz w tygodniu lub rzadziej. Dzięki temu zaoszczędzamy czas, który możemy poświęcić rodzinie lub hobby. Kupując na zapas, musimy zadbać o zabezpieczenie świeżości produktów przez długi czas. Do najszybciej  psujących się artykułów należą mięsa, wędliny i ryby, dlatego warto poświęcić im więcej czasu i dobrze je zabezpieczyć.

Dlaczego peklowanie

Peklowanie to proces, dzięki któremu produkt pozostanie długo świeży, ale w przeciwieństwie do np. zamrażania, które również utrwala czas przydatności do spożycia, peklowanie zachowuje piękny kolor mięs. Dodatkowym atutem jest powstające dzięki mieszance peklującej specyficzny smak i zapach, a także ocalenie wartości odżywczych i prozdrowotnych mięs i ryb. Istnieją dwa różne sposoby peklowania.

Peklowanie na sucho

Peklowanie na sucho jest niebywale prostą czynnością. W naszym sklepie posiadamy wszelkiego rodzaju akcesoria masarskie niezbędne, żeby taki proces przeprowadzić. Mieszanką soli z substancją konserwującą (tzw. sól do peklowania, peklosól) nacieramy dokładnie przygotowane wcześniej mięso. Żeby nie utracić walorów produktu, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Obtoczone mięso musi być przechowywane w chłodnym miejscu przez kilka dni (od 5 do 20) i przekręcane przynajmniej raz na dobę.

Dzięki takiemu traktowaniu proces będzie równomiernie oddziaływał na całej powierzchni. Warto też sprawdzać, czy mięso jest dokładnie pokryte peklosolą, która rozpuszczając się w wyciekającym osoczu, będzie przenikała wszystkie jego warstwy. Ostatnią rzeczą, o której trzeba pamiętać, jest temperatura, w której odbywa się peklowanie na sucho. Żeby nie rozwinęły się bakterie gnilne i chorobotwórcze najlepiej, jeśli będzie oscylowała między 4 a 10 stopni Celsjusza.

Peklowanie na mokro

Nasza hurtowania masarska zaopatrzona jest również we wszelkie produkty niezbędne do peklowania na mokro, które jest nieco bardziej skomplikowane i wymagające. Mamy tutaj kilka różnych sposobów przygotowania mięsa. Możemy je zapeklować, zalewając zalewą do peklowania, czyli solanką lub wprowadzić płyn do produktu za pomocą strzykawek. Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy, warto, żeby do solanki dodać kilka przypraw jak kolendra, liść laurowy, ziele itp.

Mięso peklowane w taki sposób osiąga fantastyczne walory smakowe jednocześnie związki bakteriostatyczne zawarte w przyprawach, przyczyniają się do wydłużenia przydatności do spożycia wyrobu. Tutaj warto pamiętać, że ten sposób peklowania narzuca późniejsze gotowanie mięsa. Żeby wszystko przebiegło pomyślnie, a zapeklowane mięsa wyszły smacznie i długo zachowały świeżość, warto skorzystać z szerokiej oferty akcesoriów naszego sklepu masarskiego.