Elektryczne urządzenia cieszą obecnie coraz większą popularnością. Jednak tradycyjna maszynka do mielenia mięsa, wykonana z odlewu żeliwnego, dla wielu z nas jest powrotem do dzieciństwa.

Do czego służy maszynka do mielenia mięsa?

Wbrew powszechnemu przekonaniu sprzęt nie tylko mieli mięso np. na gołąbki, tatar, pasztet, do sosu bolońskiego czy ulubionych pierogów. Ma też inne zastosowanie, które niezwykle ułatwia przygotowywanie różnorodnych potraw. Sprawdza się idealnie do mielenia ryb, ziemniaków, szpinaku, twarogu, orzechów, migdałów, maku, grzybów. Po przykręceniu do płaskiej powierzchni jej użycie jest łatwe i bezproblemowe. Gumowa podkładka zapobiega przemieszczaniu się maszynki podczas mielenia.

Z czego składa się urządzenie?

Charakterystycznym elementem większości ręcznych maszynek do mielenia mięsa jest drewniana rączka, tzw. korba. Do korpusu maszynki jest ona mocowana za pomocą specjalnej nakrętki motylkowej (która jest w zestawie z urządzeniem). Materiał z otworu przechodzi do poziomego przenośnika ślimakowego (ślimacznica). Na jego początku znajduje się tulejka, zaś na drugim krańcu tzw. trzpień. Następnie śruba zgniata i miesza żywność, po czym przesuwa je w kierunku obracających się wraz ze ślimacznicą noży. Nóż do maszynki rozdrabnia mięso, które ostatecznie jest przeciskane przez sitko (tarczę).

Akcesoria dodatkowe

Dodatkowymi akcesoriami, w jakie może być wyposażona żeliwna, ręczna maszynka do mięsa to: szarpak do maszynki, nóż do maszynki, lejek metalowy, lejek plastikowy. Lejki to dodatki, które ułatwiają nadziewanie i są niezbędne do wyrabiania wędlin i kiełbas w warunkach domowych. Lejek do maszynki plastikowy przeznaczony jest do nadziewania cienkich jelit. Lejek metalowy do maszynki jest trwalszy i mocny. Używa się go do nadziewania grubszych jelit. Posiadamy szeroką gamę lejków przeznaczonych do konkretnego zastosowania. Posiadamy lejki do maszynek plastikowe o różnych średnicach. Idealnie sprawdzają się one do wyrobu np. kiełbas typu kiełbas typu toruńska, zwyczajna, czy śląska. Oferowane przez nasz sklep masarski lejki do maszynek metalowe wykonane są ze stali kwasoodpornej. Zapewnia to trwałość przez lata. Podczas wyboru akcesoriów dodatkowych nie należy kierować się ceną, ale jakością produktu. Wpływa to na łatwość użytkowania, jak i czyszczenia po zakończonej czynności. Nasi pracownicy chętnie pomogą dobrać odpowiednie akcesoria do posiadanego sprzętu, jak i posłużą radą podczas wyboru maszynki do mielenia mięsa. Zapraszamy do kontaktu z naszym sklepem masarskim.