Maszynka do mielenia mięsa stanowi jeden z najbardziej przydatnych urządzeń w kuchni. W łatwy i szybki sposób pozwoli zmielić kilka kilogramów mięsa, przygotować puszyste placki ziemniaczane, domową kiełbasę, pomoże w przygotowaniu sernika poprzez dokładne zmielenie białego sera. Wiele maszynek wyposażonych jest w dodatkowe nakładki które zwiększają jej funkcjonalność, dzięki czemu maszynka do mięsa staje się urządzeniem wielofunkcyjnym bez którego wiele kobiet nie wyobraża sobie pracy w kuchni.

Jaki rodzaj maszynki do mielenia mięsa?

Standardowo wyróżnia się dwa rodzaje maszynek do mielenia mięsa: ręczne oraz elektryczne. Ręczne maszynki są nadal dostępne na rynku i cechuje je duża wytrzymałość oraz łatwość naprawy w przypadku popsucia którejkolwiek z części. Maszynka do mielenia tego typu powinna zostać dobrze zabezpieczona oraz zamontowana na brzegu stołu, tak aby podczas procesu rozdrabniania nie zsunęła się. Maszynki ręczne wykonane są najczęściej z żeliwa lub stali nierdzewnej, toteż do ich atutów zaliczyć należy dużą wytrzymałość, solidność oraz trwałość. Mogą sprawiać trudność podczas mielenia twardych produktów w uwagi na konieczność użycia dużej ilości siły do ich zmielenia.

Maszynki elektryczne są znacznie silniejsze od tradycyjnych ręcznych urządzeń i pozwalają na zmielenie twardych i trudnych do zmielenia produktów, przy czym czas mielenia jest dużo krótszy niż w przypadku tradycyjnych maszynek ręcznych. Elektryczna maszynka do mielenia mięsa do pracy napędzana jest silnikiem dzięki czemu praca z nią jest dużo przyjemniejsza. Nie ma też konieczności montowania jej do blatu stołu, jest dużo stabilniejsza, nowoczesne modele odznaczają się niewielkim poborem energii.

Na co zwrócić uwagę kupując maszynkę do mięsa?

Planując zakup maszynki warto zastanowić się na co zwrócić uwagę kupując maszynkę do mięsa. Istnieje kilka podstawowych wytycznych którymi warto się kierować przy zakupie, wpływają one nie tylko na jakość pracy w kuchni ale też na użyteczność urządzenia, jego trwałość i solidność. Do podstawowych zaliczyć należy:

  • odpowiednia moc urządzenia. Im większa moc urządzenia tym większa jego wydajność i tym lepiej i szybciej poradzi sobie ze zmieleniem nawet najbardziej opornych produktów. Warto zainwestować w maszynkę do mielenia o mocy przynajmniej 400-500 W,
  • wydajność maszynki czyli ilość kilogramów produktów które jest w stanie zmielić w określonym czasie,
  • tworzywo z jakiego urządzenie zostało wykonane. Należy zwrócić uwagę z jakiego tworzywa wykonane zostały obudowa, sitka, szarpaki i nasadki. Warto aby obudowa była wykonana z najwyższej jakości elementów plastikowych a pozostałe części do maszynki z wysokiej jakości stali lub żeliwa,
  • dodatkowe części do maszynki. Osoby poszukujące zwiększenia funkcjonalności urządzenia powinny szukać maszynek z dodatkowym wyposażeniem. Warto zainwestować z model wyposażony w szatkownicę, tarki, nakładki do wyrabiania makaronu czy przystawkę do wyciskania świeżych soków.