Grillowanie to jedna z wielu form spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jest to także wspaniała okazja do spotkania z rodziną lub znajomymi. Na grillu można przyrządzić prawdziwe kulinarne dzieła sztuki, a do tego wystarczy odrobina wyobraźni, dobre składniki i odpowiednie przyprawy.

Grillowana porcja mięsa

Jedną z najbardziej klasycznych potraw przyrządzanych na grillu są oczywiście plastry karkówki. Żeby wydobyć z niej jak najlepszy smak i aromat niezbędna jest do tego odpowiednia marynata do mięsa. Aby ją przyrządzić można użyć gotowych mieszanek przypraw lub doprawić karkówkę według swoich upodobań. Następnie należy zostawić ją w takiej marynacie na przynajmniej kilka godzin, a gdy już przejdzie przyprawami będzie gotowa do grillowania. Innym wspaniałym daniem na grilla są szaszłyki. Są to nadziewane na patyczek kawałki dobrej jakości mięsa przekładane warzywami. Tu wariacji jest sporo. Mogą być szaszłyki z samym mięsem lub też w wersji wegańskiej. Niezależnie od tego, na jaki wariant się zdecydujemy kluczową rolę odgrywają przyprawy. Do szaszłyków idealnie nadaje się sproszkowana papryka oraz roztarty pieprz kolorowy. Zarówno grillowaną karkówkę jak i szaszłyki można podawać z pyszną sałatą z dodatkiem oliwy i pomidorków koktajlowych.

Jednym z podstawowych dań przyrządzanych na grillu jest kiełbaska. Wybierając tę odpowiednią warto odwiedzić sprawdzony sklep masarski. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kiełbasa została wyprodukowana z dobrego jakościowo mięsa. Jeśli natomiast samodzielnie przygotowujemy kiełbasy, niezbędna będzie odpowiednia przyprawa do kiełbas. Dzięki niej nasz wyrób nabierze nowego wymiaru i stanie się ulubionym daniem niejednego smakosza.

Coś dla wegan i wegetarian

Dieta wegańska i wegetariańska zyskują coraz większą popularność. Jednak rezygnując z jedzenia mięsa nie trzeba rezygnować z grillowania. Szaszłyki z krewetkami lub grillowane warzywa stanowią idealny posiłek na letnie dni. Grillowane ryby natomiast są wspaniałą alternatywą dla karkówki lub kiełbaski. Odpowiednia mieszanka przypraw spowoduje, że wegański bądź wegetariański posiłek zachwyci każdego, kto go spróbuje, w tym nie jednego mięsożercę.

Warto pamiętać o tym, że żeby przysądzić na grillu pyszne jedzenie należy przede wszystkim sięgnąć po wysokiej jakości składniki. Niezależnie czy będzie to mięso, ryby czy warzywa, ważne żeby były świeże. Do tego dodajemy odpowiednie przyprawy, chwila cierpliwości i możemy cieszyć się pysznym posiłkiem.