Wprowadzenie

Wino jest chyba najbardziej starożytnym i rozpowszechnionym napojem alkoholowym. Istnieje od co najmniej kilku tysięcy lat, o czym informuje nas literatura zarówno starożytnych Greków, jak i Hebrajczyków. Dziś alkohol dostępny jest w bardzo różnych formach: win, piw i alkoholi destylowanych. Jednak to właśnie wino cieszy się największą popularnością wśród domowych piwowarów.

Wina można produkować z winogron lub innych owoców, można też z warzyw, zbóż lub kwiatów. Ten poradnik zdejmie z Was aurę tajemnicy robienia wina. Nauczymy Was języka winiarzy i wyjaśnimy, jakie składniki i przybory do robienia wina są niezbędne w tym procesie. 

Terminologia winiarska 

Jak każda specjalność, winiarstwo ma swój własny język. Zanim przejdziemy do opisania sprzętu winiarskiego, pozwólcie, że przedstawimy Wam kilka istotnych terminów dotyczących robienia wina.

  • Szampanowanie: Proces wychwytywania saturacji do wina niemusującego za pomocą drugiej, zamkniętej fermentacji.
  • Cydr: Zwyczajowo niskoalkoholowe (6 do 9 procent) wino produkowane z jabłek. 
  • Maderize: Gotowanie wina, aż stanie się podobne do Madery. 
  • Moszcz: Gęsta ciecz, od której zaczyna się wino. 
  • Perła: Bąbelki dwutlenku węgla w bardzo lekko fermentującym winie. 
  • Perry: Cydr produkowany z gruszek. Patrz cydr.
  • Plonk: Skrót od francuskiego blanc – pospolitego białego wina pochodzenia francuskiego.

Poznaliśmy najważniejszą terminologię, dotyczącą wina, zatem przejdźmy do przyborów do robienia wina

Akcesoria do produkcji wina

Nie potrzebujesz wiele sprzętu do robienia wina w domu. Wiele z wymienionych tu przedmiotów możesz zapewne już znaleźć w Twoim domu. Reszta powinna być dostępna w każdym sklepie, który sprzedaje akcesoria do wina domowego . 

Niezbędne artykuły do produkcji wina są elementami wyposażenia, które będą potrzebne, aby rozpocząć domową produkcję wina.

  • Blokady powietrza: Pozwalają one na wydostanie się gazu dwutlenku węgla z kadzi i zapobiegają dostawaniu się powietrza do środka. 
  • Butle (Carboys): Duże szklane naczynia używane jako wtórne fermentatory. Potrzebujesz dodatkowej pustej butli, aby przenieść wino.
  • Duży lejek.
  • Wąż i rurka: Do syfonowania i utrzymywania poziomu syfonu powyżej poziomu martwych drożdży na dnie naczynia.
  • Zestaw hydrometrów do pomiaru zawartości cukru w moszczu
  • Nylonowa torba
  • Plastikowa płachta do przykrycia
  • Łyżka drewniana służy do mieszania moszczu.
  • Cedzak: Każde duże sito kuchenne będzie odpowiednie.
  • Sznurek: Weź sznurek, który jest o 4 cale mniejszy niż obwód twojej kadzi i przywiąż końce do 3-calowej gumki.
  • Zestaw do miareczkowania: Mierzy kwasowość moszczu.
  • Kadź: Będziesz potrzebował dużego naczynia, lub kadzi, do początkowego etapu fermentacji. 

Zakończenie

Jest to wystarczająca lista akcesoriów do robienia wina, jednak można dodatkowo zaopatrzyć się w korkociąg, winometr i rozdrabniacz do warzyw i owoców. Mamy nadzieję, że ten poradnik był dla Was pomocny i pouczający. Życzymy powodzenia w przygotowaniu smacznego wina!

 
error: Content is protected !!