Grillowanie jest nieodłącznym elementem wakacji, letniego sezonu i majówki. Potrawy z grilla uwielbia każdy, ale czy każdy powinien je przygotowywać? Wydawałoby się, że grillowanie to nic trudnego, jednak okazuje się, że brak wiedzy na niektóre tematy może być zgubny. W dzisiejszym artykule przedstawiamy 5 błędów, jakie najczęściej popełniane są podczas grillowania.

Dlaczego popełniamy błędy przy grillowaniu?

Grillowanie to coś, co Polacy bardzo lubią, jednak większość z nas popełnia przy tym sporo błędów. Dlaczego? Zazwyczaj robimy te rzeczy odruchowo lub działamy w przekonaniu, że pomagają one w lepszym grillowaniu. Niestety, niektóre z naszych przyzwyczajeń mogą zniweczyć nasze plany i dania z grilla okażą się katastrofą. Przeczytaj poniższe wskazówki i przekonaj się m.in. czy wiesz jak grillować warzywa i jakich przypraw do grilla używać.

5 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas grillowania

  1. Niewłaściwe przygotowanie – dobre przygotowanie jest podstawą, dlatego najpierw przygotuj dobre jakościowo mięso, które możesz kupić odwiedzając np. sklep masarski, oraz warzywa – te rzeczy powinny poleżeć w marynacie. W między czasie zrób sałatki i przygotuj sobie akcesoria grillowe. Kiedy będziesz mieć już przygotowane wszystkie dodatki i przybory do grilla, to możesz rozpocząć grillowanie.
  2. Niewykorzystanie całego potencjału grilla – jeżeli na kratce kładziesz wcześniej przygotowane mięso, to na węglu możesz przyrządzić warzywa grillowane. Jeśli nie wiesz jak grillować warzywa, to zawiń je w folię aluminiową – dzięki tej technice mięso i dodatki będą gotowe w tym samym momencie.
  3. Zbyt częste zaglądanie do potraw z grilla – kiedy kusi Cię, żeby co chwilę sprawdzać sytuację na ruszcie, to niestety musisz się pohamować. Częste zaglądanie do dań z grilla sprawia, że temperatura się obniża, co wydłuża czas grillowania.
  4. Nieumiejętne porcjowanie – jest to bardzo częsty błąd, z którym możemy spotkać się przy każdej obróbce mięsa. Kiedy już zdejmiesz mięso, za pomocą przyrządów do grilla, to koniecznie pozwól mięsu odpocząć. Sprawi to, że mięso rozluźni się, przeniknie aromatem oraz przyprawami do grilla i będzie miało idealny smak.
  5. Zbyt mocne płomienie – płomienie w grillu nie mogą być zbyt duże – w końcu nie chcemy, żeby nasze warzywa grillowane zmieniły się w węgiel. Jeśli natomiast od czasu do czasu pojawi się ogień, to nie ma powodów do paniki. Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz wycieka, kiedy przewracasz mięso zakupione w sklepie masarskim za pomocą akcesoriów grillowych.