Wiele osób słysząc słowo schab ma przed oczami kotleta schabowego, jednak schab może występować pod wieloma postaciami. Możesz przyrządzić np. schab pieczonyschab w sosie własnym lub roladę ze schabu. Mięso to można przygotowywać na wiele sposobów, jednak bardzo wiele osób nie wie jak kupić dobry kawałek schabu i przyrządzić go tak, aby był pyszny i soczysty, jakich przypraw do schabu użyć? W dzisiejszym artykule zdradzimy Ci, jak wybrać najlepszy kawałek mięsa w sklepie masarskim i jak sprawić, by nie stał się suchy w trakcie obróbki termicznej.

Jak wybrać dobre mięso?

Zacznijmy od tego jak wybrać dobry kawałek mięsa. Być może wiele osób będzie szukało idealnie wyglądającego schabu, który nie będzie miał w sobie tłuszczu. Dokonując takiego zakupu możecie się rozczarować, ponieważ to właśnie tłuszcz odpowiada za to, że mięso pozostaje soczyste i kruche. Kiedy przekroimy schab, który będzie pozbawiony białych błonek, to szybko zauważymy, że jest on twardy i zwarty, a w smaku będzie przywodził na myśl strukturę podeszwy. Co jest najlepszą częścią schabu? Oczywiście mięso od strony karczu, jest ono delikatne, dzięki czemu pieczeń wyjdzie soczysta. Wybierając mięso w sklepie z artykułami masarskimi zwracaj uwagę także na jego kolor. Blady schab z natury jest twardszy, a właśnie tego chcemy uniknąć. Wybierając się po artykuły masarskie zwracajcie uwagę na to, jak mięso wygląda w przekroju – nie może być ono idealnie gładkie. Ponadto dotknijcie schabu, jeżeli oczywiście sprzedawca w sklepie masarskim zezwoli, jeśli będzie on twardy w dotyku to trzymajcie się od niego z daleka – po upieczeniu będzie suchy i jałowy.

Jak dobrze przygotować schab?

Schab pieczeńrolada ze schabuschab w sosie własnym – czy to nie brzmi pysznie? Schab jest mięsem bardzo delikatnym, które potrzebuje dobrego przygotowania. Jeżeli chcesz się cieszyć pysznym schabem pieczenią, to skorzystaj z przypraw do schabu i poddaj mięso długiej obróbce termicznej. Te dwa czynniki sprawiają, że przygotujesz pyszną i soczystą potrawę. Schab pieczony wyjdzie równie pyszny, kiedy obsmażysz go na patelni jeszcze zanim trafi do piekarnika. Po co wykonuje się taki krok? Wówczas zamykają się pory – przez co mięso nie traci swojej wilgotności. Polecamy także zamarynować kawałek schabu w mleku – efekt będzie równie zaskakujący. Podczas pieczenia sprawdzaj, czy mięso w najgrubszym miejscu osiągnęło temperaturę 65°C  – możesz zrobić to przy użyciu termometru do mięs. Taką temperaturę musi utrzymywać przez około 15 sekund.