Kiełbasa to jeden z podstawowych produktów obecnych na polskich stołach, w domach, w których jada się mięso i mięsne produkty. Zjadamy ją w postaci kanapki, dodajemy do potraw jednogarnkowych, gotujemy, smażymy, grillujemy. Używamy do każdego z dziennych posiłków bez względu na porę dnia. Jednocześnie coraz więcej osób, choćby tylko okazjonalnie i przy okazji świąt, decyduje się na własnoręczne, w warunkach domowych, wykonanie kiełbasy. Czy naprawdę każdy z nas jest w stanie ją wykonać samodzielnie?

Co potrzebujemy do przygotowania domowej kiełbasy?

Maszynka do mielenia mięsa to sprzęt, który jeszcze do niedawna był obecny w każdej kuchni. Teraz najczęściej funkcja mielenia mięsa jest jedną z licznych opanowanych przez skomplikowane i wielofunkcyjne domowe roboty agd. Do wyrobu kiełbasy nadaje się każda, pod warunkiem, że mieli mięso tak drobno jak to lubimy. Może być to też maszynka ręczna, chociaż elektryczna jest wygodniejsza w użyciu. Niektóre modele maszynek do mielenia mięsa posiadają już na wyposażeniu sitka i lejki, detale potrzebne domowemu i ambitnemu masarzowi.

Nadziewarki do wyrobu kiełbas

Aby przyspieszyć i usprawnić proces produkcji domowej kiełbasy warto wyposażyć swoją kuchnię w nadziewarkę do kiełbas. To sprzęt, którego koszt wynosi kilkaset zł., ale jeżeli planujemy wyrób kiełbasy w domu, lubimy eksperymentować ze smakami i domowa kiełbasa jest celem naszych kulinarnych ambicji, warto zaopatrzyć się w tego rodzaju sprzęt. Nadziewarki do kiełbas do domowego użytku dzieli się na dwie podstawowe grupy. Nadziewarka pozioma jest odporna na duże obciążenia mechaniczne, jednym słowem nadaje się do domu, ale i np. zakładu gastronomicznego z ambicjami. Nadziewarka pionowa zajmuje mniej miejsca w domu, niż jej poprzedniczka, i dużo łatwiej ją przechowywać nawet w niewielkich kuchniach. Każda z nich wyposażona jest w lejki o zróżnicowanych średnicach, dostosowanych do objętości kiełbas.

Jelita naturalne do wyrobu domowych kiełbas

Jelita naturalne są zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu, który nie ma żadnego problemu z ich trawieniem. Nie zawierają substancji chemicznych czy innych nieznanych nam dodatków, doskonale konserwują naturalny smak i zapach mięsa. Jelita wieprzowe stosuje się do kiełbas gotowanych, parzonych, wędzonych i suszonych, a także grillowanych. Jelita baranie używa się do wyrobu frankfurterek, kabanosów, salami i białej kiełbasy. Jelita wołowe stosuje się do gotowanej salami czy kiełbasy suchej.

Domowa, swojska kiełbasa, nawet niedoskonała będzie zawsze smaczniejsza niż przemysłowa. No i wiadomo co znajduje się wewnątrz .