Spis Treści:

__________

Smak i zapach swojskich wyrobów zdecydowanie nęci, ale to niejedyna zaleta – domowa kiełbasa jest także znacznie zdrowsza, ponieważ przygotowaliśmy ją z sobie tylko znanych i przede wszystkim sprawdzonych składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście mięso, a także osłonki, czyli naturalne jelita, dzięki którym domowa kiełbasa będzie wyglądać dokładnie tak, jak ta ze sklepu, ale znacznie lepiej smakować. Ponadto przygotowując mięso do napełnienia jelit, nie możemy zapomnieć również o przyprawach oraz wodzie, która ma zdecydowany wpływ na konsystencję wędliny – ile wody na 10 kg kiełbasy?

Co trzeba przygotować do produkcji własnej kiełbasy?

 

Aby móc cieszyć się domową kiełbasą, to niezbędne są do tego odpowiednie składniki. Najważniejsze jest oczywiście mięso różnych gatunków w zależności od tego, jaką kiełbasę chcemy przygotować. Ponadto do kiełbasy dodaje się także wedle uznania różne przyprawy, w tym przede wszystkim sól, pieprz i czosnek. Rodzaj dodanych przypraw na wpływ na smak wyrobu, więc powinien być podyktowany naszymi osobistymi preferencjami. Do mięsnej masy dodajemy również wodę, której zadaniem jest przede wszystkim wpłynąć na to, aby kiełbasa miała odpowiednią konsystencję – nie był zbyt sucha i twarda. Ile wody na kilogram kiełbasy? Ilość wody dodawanej do domowej kiełbasy może być różna w zależności od tego, jaki rodzaj wędliny chcemy wyprodukować, np. do suchej kiełbasy lub kabanosów wody nie dodaje się w ogóle. Natomiast tradycyjna swojska czy śląska powinny być już przygotowane z dodatkiem wody. Najwięcej wody stosuje się do wyrobu parówek. Ile wody na kg mięsa do kiełbasy? – Około 100 – 150 ml.

Przepis na kiełbasę na 10 kg mięsa

 

Tradycyjną cienką kiełbasę przygotowuje się z różnego rodzaju mięsa wieprzowego – stosuje się zarówno mięso chude, jak i spory dodatek bardziej tłustego, np. wieprzowiny drugiej klasy, a nawet boczku. Ponadto do kiełbasy warto także dodać mięso wieprzowe ścięgniste lub wołowinę. Można to zastosować w takich proporcjach:

– 5,5 kg mięsa chudego, np. szynki lub łopatki,
– 2,5 kg wieprzowiny tłustszej, np. boczku,
– 2 kg wieprzowiny ścięgnistej lub wołowiny.

Mięso należy zmielić na różnych rodzajach sitek, np. mięso chude mieli się na oczkach 10 mm, a następnie do farszu dodać peklowaną sól, pieprz i przyprawy, w tym przede wszystkim czosnek. Ile wody na 10 kg kiełbasy? – Na taką ilość mięsa dodaje się około 1 litr wody. Zmielone mięso należy kilkakrotnie wyrabiać, aby ostatecznie kiełbasa była delikatna, soczysta i krucha. Następnie farszem nadziewa się jelita, a gotową kiełbasę odpowiednio długo wędzi. Oczywiście przepis na kiełbasę 10 kg można nieco modyfikować, szczególnie w kwestii zastosowanych przypraw.

__________

Może Cię również zainteresować: