Czym są wędzonki?

Wędzonka to rodzaj wyrobu masarskiego, smakołyk najczęściej robiony jest z mięsa wieprzowego. Inne produkty wędzarnicze to: ryby, sery, dziczyzna, jagnięcina itp. Typ swego rodzaju mięsa powinien pochodzić z chowu ekstensywnego, wtedy jest najlepszy. Zatem zwierzęta, z których pozyskujemy wędzonkę nie są karmione sztucznymi paszami, wobec tego mięso jest na pewno zdrowsze. Wędzonka jest też często nazywana chłopską, czy wiejską. Takie nazewnictwo ma podkreślić jej pochodzenie. Wyrób jest już wyrabiany od wielu lat i podtrzymuje staropolską tradycję.

Czym jest wędzenie?

Wędzenie to popularna metoda konserwacji żywności za pomocą dymu wędzarniczego. Produkty przygotowane w ten sposób charakteryzuje specyficzny smak i zapach, powierzchnia (skórka) danego produktu również ma zupełnie inny kolor, niż przyrządzana w inny sposób. Wędzenie uchodzi za jedną z najstarszych metod konserwacji. Dym, który jest wytwarzany w tym procesie pochodzi w wyniku odpowiedniego spalania drewna i jego pochodnych – zrębki do wędzenia i trociny. Wędzenie pozwala na zmniejszenie wody w produkcie. Do wędzenia najlepiej nadaje się twarde drewno z drzew liściastych. Dają one najlepszy smak i kolor. Najlepsze zrębki pochodzą z: olchy, buku, jabłoni, śliwy, gruszy lub innych drzew owocowych. Drewno powinno być suche, wilgotność jest wrogiem wędzenia.

Co jest potrzebne do wędzenia?

Artykuły potrzebne do wędzenia to:

  • mięso,
  • wędzarnię,
  • peklosól,
  • przyprawy,
  • sznurek lub siatkę,
  • haki,
  • termometr z sondą

Gdzie zakupić wędzonki?

Każdy szanujący się sklep masarski w swojej ofercie powinien posiadać dobrej jakości wędzonki i najczęściej właśnie tak jest. Chcąc zakupić dobrej jakości produkt powinniśmy kupować w sprawdzonym miejscu. Hurtownia masarska powinna zapewnić dobry sprzęt do wędzenia i dobrej jakości produkty, np.odpowiednie drewno, dobór odpowiednich przypraw. Istotną kwestią też jest sposób, w jaki są one przygotowywane.

Dlaczego wędzonki są gorzkie?

Dobra wędzonka nie może mieć goryczkowatego, a wręcz mdłego smaku, czy zapachu. Takie nieprzyjemne zapachy i smaki pojawiają się wówczas, gdy:

  • jest zbyt mały przepływ dymu w komorze- dym kotłuje się i wówczas dochodzi do tzw.zjawiska starego dymu, co przerzuca się na smak i zapach wędzonki,
  • w komorze wędzarniczej jest zbyt mały przepływ powietrza,
  • wędzarnia jest zbyt szczelna,
  • nie można wykonywać wędzenia w garnku, czy małych akcesoriach tego typu, ponieważ gorycz jest wtedy odczuwalna,
  • substancje smoliste gromadzą się na mięsie,
  • w jednej wędzarni na raz jest za dużo wędzonek,
  • nieodpowiedni dobór temperatury