Czym jest i w jakim celu używa się nadziewarkę?

Nadziewarka do kiełbas (określana także jako szpryca do wyrobu kiełbas) to urządzenie które wykorzystuje się w gastronomii w celu nadziewania przede wszystkim kiełbas. Urządzenie tego typu daje możliwość nabijanie jelit a także osłonek w sposób profesjonalny i bardzo dokładny. Dzięki pracy z nadziewarką wykorzystywane jelita naturalne nie zostają nabite pęcherzykami powietrza. Nadziewarki stają się coraz bardziej popularnym urządzeniem w domowych kuchniach, bowiem dzięki nim można przygotować zdrowe wyroby masarskie bez obawy o pękanie osłonek podczas gotowania.

Nadziewarkę najlepiej nabyć w profesjonalnym sklepie. W tym celu doskonale sprawdzi się hurtownia masarska która oferuje produkty najlepszej jakości oraz w atrakcyjnych cenach. Dzięki samodzielnie przygotowanym wędlinom i kiełbasom można z powodzeniem przygotować tak profesjonalne i smaczne produkty jak niejeden sklep masarski.

Nadziewarki przemysłowe oraz do użytku domowego

Urządzenia te dzielą się przede wszystkim na poziome oraz pionowe oraz na pracujące w ruchu ciągłym lub okresowym. Nadziewarka pionowa zajmuje mało miejsca i bardzo łatwo się ją przechowuje, natomiast nadziewarka pozioma będzie idealnym wyborem dla początkujących z uwagi na fakt intuicyjnego wyrobu oraz przechwytywania kiełbasy. Wybór urządzeń z uwagi na pojemność jest ogromny (od 1,5 kg do 50 litrów), jednak do użytku domowego wystarczają nadziewarki o pojemności od 1,5 do 5,5 kg. Do domowej produkcji kiełbas i parówek warto zaopatrzyć się także w różnego rodzaju lejki. Do kiełbas używa się grubszych, kabanosy i parówki przygotowuje się za pomocą lejków o mniejszej średnicy.

Materiał z którego wykonano nadziewarkę

Najlepszym materiałem z którego powinna być wykonana nadziewarka jest stal szlachetna. Materiał ten jest bardzo odporny na jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne i rdzewienie dzięki czemu urządzenie będzie sprawnie funkcjonowało przez wiele lat. Urządzenie powinno być tak zaprojektowane aby bez problemu można było je myć w zmywarce bez obaw o uszkodzenie lub zmniejszenie jego sprawności i właściwości. Dobrze jeśli nadziewarka wyposażona jest w elementy ruchome (zdejmowane)– dobrze zaprojektowane, wykonane z wysokiej klasy materiałów nie będą korodowały oraz ułatwią konserwację całego urządzenia.

Podział nadziewarek ze względu na sposób nadziewania i podawania farszu

Zarówno nadziewarki pionowe jak i nadziewarki poziome dzielą się z uwagi na sposób nadziewania oraz dozowania farszu. Wyróżnia się 3 podstawowe typy do których zaliczyć należy:

  • nadziewarki tłokowe (ten typ urządzeń odznacza się pracą cykliczną, podczas którego każde kolejne napełnienie cylindra nadziewarki wymusza odkręcenie jej pokrywy oraz cofnięcie tłoka do dolnego położenia),
  • nadziewarki ślimakowe (przenoszą farsz do lejka dzięki zamontowanemu ślimakowi, surowce transportowane są bez strefy kompresji oraz z dużą delikatnością i dokładnością),
  • nadziewarki łopatkowe (dają możliwość nadziewania osłonek lub jelit naturalnych identycznymi porcjami farszu, dlatego nadają się doskonale do produkcji kiełbas średnio oraz grubo rozdrobnionych).