Blog Domowego Masarza
Zastanawiasz się czy warto zbudować wędzarnie, a może jaki sprzęt zakupić do przyrządzania smacznych i zdrowych wyrobów? Jak odpowiednio przyprawić mięso? Tutaj dowiesz się tego i wiele więcej! Za nami 30 lat tradycji w przygotowywaniu wyrobów domowych.
Chcemy się to wiedzą podzielić z naszymi klientami…
O czym pamiętać przy peklowaniu aby było zdrowo i smacznie
Coraz więcej osób rezygnuje z codziennego biegania do sklepu i wybiera się na zakupy raz w tygodniu lub rzadziej. Dzięki temu zaoszczędzamy czas, który możemy poświęcić rodzinie lub hobby. Kupując na zapas, musimy zadbać o zabezpieczenie świeżości produktów przez...
Jak zrobić domowe alkohole – sprzęt do produkcji swojskich trunków
Żyjemy w czasach, w których konsumpcjonizm stał się problemem na skalę globalną. Dlatego coraz więcej osób popiera koncepcję zrównoważonej konsumpcji, dzięki której zaczynamy zwracać większą uwagę na to, co jemy i co pijemy. W pewnym sensie, idea ta dotyczy również...
Osłonka białkowa na kiełbasę – kiedy możemy ją wykorzystać?
Osłonka białkowa na kiełbasę - kiedy możemy ją wykorzystać? Z tym pytaniem boryka się wiele osób, które lubią swojskie wyroby. Nic dziwnego - od tego przecież zależy między innymi smak danej wędliny. Dlatego też wychodząc naprzeciw waszym potrzebom, postanowiliśmy...
Osłonka barierowa termokurczliwa – do czego możemy ją wykorzystać?
Co to jest osłonka barierowa termokurczliwa? Osłonka barierowa termokurczliwa jest to specjalna osłonka, która została wykonana z poliamidu oraz polietylenu. Posiada odpowiednią ilości warstw. Każda z tych warstw jest odpowiedzialna za daną cechę użytkowania. Osłonka...
Jakie mamy techniki wędzenia mięs, wędlin, serów i ryb?
Wędzenie to metoda konserwacji żywności za pomocą dymu, w wyniku której produkty wędzone uzyskują specyficzny smak, zapach i zabarwienie. Polega na długotrwałym przechowywaniu żywności w dymie pochodzącym z drewna. Jest to technika znana od setek lat. Można ją...
Wino domowe krok po kroku
Dobrej jakości trunek to znakomity dodatek do obiadu, kolacji, a także sposób na relaks po ciężkim i długim dniu. Godne uwagi jest zwłaszcza wino domowe, które pozostawia spore pole do popisu wszystkim miłośnikom alkoholi o wyrazistych walorach smakowych. W zależności...
Jak zrobić dobrą szynkę domową?
W czasach, kiedy żywność dostępna w supermarketach przeważnie jest silnie przetworzona, a co za tym idzie — pozbawiona wartości odżywczych, coraz więcej Konsumentów zaczyna zastanawiać się, gdzie szukać zdrowszych rozwiązań. Znalezienie smacznej wędliny,...
Produkty niezbędne do wyrobu wina domowego.
Domowe alkohole są nieustannie rozwijającym się trendem wśród fanów różnych trunków. To hobby przynosi szybkie oraz satysfakcjonujące efekty, dlatego wciąż zrzesza wiele osób, które zaczynają interesować się produkcją własnego alkoholu. Jest również dobrym sposobem na...
Maszynki do mielenia mięsa – elementy składowe
Elektryczne urządzenia cieszą obecnie coraz większą popularnością. Jednak tradycyjna maszynka do mielenia mięsa, wykonana z odlewu żeliwnego, dla wielu z nas jest powrotem do dzieciństwa. Do czego służy maszynka do mielenia mięsa? Wbrew powszechnemu przekonaniu sprzęt...
Domowe nalewki smakowe – doskonałe na okres świąteczno-noworoczny
Coraz więcej osób specjalizuje się w sporządzaniu domowych nalewek smakowych. Zatem święta to idealny czas, aby pochwalić się przed całą rodziną naszymi zdolnościami. Nalewki domowe nie są trudne do przygotowania. W większości wystarczy odpowiednią ilość owoców zalać...
Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
Czas świątecznych wypieków rozpoczęty! Na pewno w naszym domu przyszykowane już są dekoracje świąteczne, choinka czy światełka. Dopełnieniem przygotowań do świąt jest pieczenie pierniczków. Widzimy w sklepach mnóstwo przeróżnych foremek do wycinania świątecznych...
Domowe wyroby alkoholowe idealne na okres świąteczny
Alkohol domowy, własnej roboty, nie dość, że smakuje najlepiej to jeszcze nie zawiera konserwantów i niechcianych dodatków. Nalewki, likiery czy też wino domowe możemy zrobić z ulubionych ziół i owoców szybko i tanio. W dodatku wiele z nich świetnie rozgrzeje w zimowe...
Rodzaje soli. Czy każda nadaje się do peklowania?
Sól towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat nie tylko jako dodatek smakowy, ale również naturalny konserwant. Dzięki soli żywność nie ulega zepsuciu przez długi czas, a jej przechowywanie staje się o wiele mniej kłopotliwe - szczególnie w przypadku wyrobów mięsnych....
Domowe wyroby mięsne: dlaczego warto je podawać?
Przygotowanie domowych wyrobów pochłania o wiele więcej czasu niż wizyta w supermarkecie czy też zamówienie zakupów spożywczych z dowozem do domu lub mieszkania, ale korzyści płynące z jedzenia takich produktów zdecydowanie są tego warte. Dlaczego warto jeść domowe...
Jakie akcesoria są przydatne do produkcji własnych alkoholi?
Jeżeli interesujesz się produkcją alkoholi i postanowiłeś spróbować wykonać je w samodzielny sposób z pewnością zdajesz sobie sprawę, że aby wykonać alkohole domowe potrzeba konkretnych akcesoriów. Przeczytaj nasz tekst a z pewnością dowiesz się w jakie przyrządy...
Daj znać co potrzebujesz
Jeśli nie widzisz tego co potrzebujesz do swoich wyrobów domowych, nie przejmuj się. Daj nam znać pisząć lub dzwoniąc do nas a my postaramy się pomóc.
Siedziba
P.H.U.P."TOMEX" Spółka jawna
T. Halama & W. Halama
43-346 Bielsko-Biała
Katowicka 142
Kontakt
33 810-41-95
E-mail: zamowienia@dobrewyroby.pl
Zapraszamy w godzinach:
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 16:00
Sobota 8:00 - 12:00