Kiełbasa biała kojarzy się głównie z Wielkanocą. Często dodaje się ją żurku lub białego barszczu. Niektórzy zapiekają ją z kiszoną kapustą lub po prostu obgotowują i serwują z jajkiem. Sposobów na jej przygotowanie jest naprawdę wiele dlatego warto zajadać się białą kiełbasą nie tylko w święta, ale i na co dzień.
Jak kupować białą kiełbasę?
Wiele osób kupuje ten produkt w supermarketach. Lepszym wyborem będzie jednak sprawdzony sklep masarski, który oferuje dobrzej jakości mięso. Sieciówki często posiadają w ofercie kiełbasy, w skład których wchodzi MOM – mięso oddzielone mechanicznie, czyli zmielone odpady mięsne. Dochodzą do tego substancje konserwujące i polepszacze smaku, co w rezultacie daje papkę wodno-tłuszczową z połową tablicy Mendelejewa. Dobra hurtownia masarska do wyrobu białej kiełbasy użyje podgardla, łopatki oraz boczku. Całość uzupełnią przyprawy takie jak: sól, pieprz, majeranek i czosnek. Sekret dobrego wyrobu stanowią również dobrej jakości jelita naturalne.
Podczas dokonywania wyboru kiełbasy warto zwrócić uwagę na jej kolor. Powinien być lekko brązowy lub szarawy, nigdy różowy. Należy wystrzegać się również zbyt białych wyrobów, ponieważ będą one bardzo tłuste. Cena dobrej jakościowo białej kiełbasy powinna przekraczać 10zł/kg.
Domowa biała kiełbasa
Raz na jakiś czas można pokusić się o przygotowanie domowej białej kiełbasy. W tym celu należy zaopatrzyć się w jelita wieprzowe, podgardle, boczek oraz łopatkę wieprzową. żeby wyrób był chudszy można zdecydować się na szynkę. Potrzebna będzie również przyprawa do kiełbasy białej. Nie ma jednak konieczności używania gotowych mieszanek. Z powodzeniem mogą je zastąpić: sól, pieprz, czosnek oraz ulubione zioła.
Przygotowanie białej kiełbasy należy zacząć od przepłukania jelit, czynność warto wykonać kilkakrotnie. Następnym krokiem będzie moczenie ich w zimnej wodzie przez 2 godziny. W tym czasie można zmielić mięso i wymieszać je z przyprawami oraz zimną wodą. Całość należy wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Kolejnym krokiem będzie napełnienie jelit mięsem. Najwygodniej będzie zrobić to przy użyciu specjalnej końcówki maszynki do mielenia. Wystarczy posmarować końcówkę oliwą, nałożyć jelito i napełnić je farszem. Teraz wystarczy uformować kiełbaski – czyli zwinąć je i związać co ok 10-15 cm. Gotowe wyroby należy powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu, by mogły spokojnie się osuszyć. Proces powinien trwać dobę. Jeśli jednak przygotowujemy wyroby w niewielkim mieszkaniu, w którym nie ma sprzyjających warunków, obsuszanie można skrócić do kilku godzin. Następnie wystarczy odparzyć kiełbaski.